Мобілізація восени: кого з українок можуть призвати на службу, а кому загрожує штраф?

Детальна інформація

Наразі в Україні діє новий закон про мобілізацію, який офіційно набув чинності 18 травня 2024 року. В основному в ньому йдеться про правила призову чоловіків, але все ж таки деякі його пункти стосуються українок.

Так, у першій статті закону йдеться про те, що на військовий облік зобов'язані стати жінки-медики. І у вересні українок, які не виконали це правило в обумовлений термін (з 16 травня до 16 липня) можуть оштрафувати.

Розмір грошового покарання за не оновлення військово-облікових даних такий самий, як і для чоловіків, тобто 17-25 тисяч гривень.

Варто зазначити, що в Україні продовжує діяти правило про добровільну мобілізацію жінок. Це стосується і медиків, і робітниць інших професій. Усі українки можуть піти до армії лише за власним бажанням.

 

Хоча деяким із них можуть відмовити у підписанні контракту. Жінку не візьмуть на військову службу, якщо:

  • вона має трьох дітей;
  • у неї є дитина з інвалідністю або прийомна дитина, яка не досягла повнолітнього віку;
  • у неї є чоловік чи батьки з інвалідністю;
  • вона є матір'ю-одиначкою;
  • вона є студенткою або має бронь на робочому місці.

У новому законі також прописано запровадження базової військової підготовки, яку мають пройти українці віком від 18 до 25 років. Для українок це також залишається добровільним.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень