Мобілізація небінарних людей: чи підлягають трансгендери призову в Україні?

Відповідь адвокатки

Під час мобілізації в Україні небінарних або трансгендерних осіб можуть призвати до ЗСУ. Про це заявила юристка Діана Скумадчук, передає «РБК-Україна».

Правознавиця нагадала, що в Україні не виокремлюють поняття небінарних та трансгендерних осіб. У чинних нормативно-правових актах вони не мають закріпленого юридичного статусу, а існує лише гендерне визначене поняття чоловіка та жінки.

- На практиці, це створює ситуацію, коли мобілізують до лав ЗСУ як військовозобов'язаних чоловіків, так і жінок, хоча вони можуть й не ідентифікувати себе такими.

 

Це випливає із самого статусу та поняття військовозобов'язаної особи, до якої відносять всіх громадян України, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави, - пояснює експертка.

Тож якщо небінарна особа підпадає під критерії військовозобов’язаної відповідно до віку, стану здоров’я та фізичної підготовки, її можуть взяти до армії.

Хто такі небінарні особи та трансгендери?

Трансгендерна людина - це термін для випадків, в яких гендерна ідентичність людини не збігається зі статтю, вказаною при народженні. Сюди також належать випадки, коли людина змінює чи прагне змінити свої статеві та гендерні ознаки, щоб привести їх до стану, який краще збігається з її гендерною ідентичністю.

Небінарна людина - це збірний термін на позначення випадків трансгендерності, за яких гендерна ідентичність людини є іншою, ніж жіноча або чоловіча. Небінарні люди можуть і мати, і не мати потреби в трансгендерному переході.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень