Чоловіки з III групою інвалідності підуть служити: кого саме стосується

Чи можна виїхати з України з III групою інвалідності

Закон про мобілізацію в Україні вносить зміни в процеси мобілізації та військового обліку. Нижче наведено список основних положень для військовозобов'язаних чоловіків:

  • усім, чий вік від 18 до 60 років, оновити свої дані до 16 липня 2024 року;
  • завжди мати при собі військово-облікові документи;
  • пред'являти документи на вимогу ТЦК, прикордонної служби або поліції.

Також в Україні скасували статус «обмежено придатний» - тепер усі чоловіки з цією відміткою у військовому квитку повинні протягом 9 місяців (до 4 лютого 2025 року) пройти ВВК. Уже з 18 травня їх почали викликати в ТЦК і СП для оновлення даних і проходження медкомісії.

Чи можлива мобілізація з 3 групою інвалідності

Згідно з чинним законодавством, якщо у чоловіка встановлена 3 група інвалідності - мобілізація неможлива. Він має право пройти службу лише за власним бажанням, підписавши контракт.

Законопроєкт №10449 передбачає, що чоловіки від 25 до 60 років, у яких 3 група інвалідності з'явилася після 24.02.2022, будуть піддані перевірці. Цього правила не дотримуються, якщо інвалідність встановлено:

  • у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності;
  • за результатами захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), отриманих під час захисту Вітчизни;
  • за відсутності кінцівок (кистей рук, стоп ніг, одного з парних органів);
  • за наявності онкологічних захворювань, інтелектуальних порушень, психічних розладів, церебрального паралічу або паралітичного синдрому у зв'язку з інвалідністю з дитинства.

Чи можна виїхати з України з 3 групою інвалідності

Щодо того, чи можна виїхати за кордон із 3 групою інвалідності, то чоловік, який хоче покинути країну, має надати документальне підтвердження інвалідності та зняття з військового обліку.

Новий закон про мобілізацію нічого в цьому сенсі не змінив - чоловік може покинути країну, якщо збере необхідний пакет документів.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень