Мобілізація медиків в Україні: які спеціалісти не підлягають призову?

Перелік

Медики в Україні під час воєнного стану вважаються військовозобов'язаними. Йдеться і про чоловіків, і про жінок, які з 1 жовтня обов'язково мають стати на військовий облік.

Проте за законом призвати можуть не всіх лікарів. Розглянемо, кого і за яких обставин не заберуть на війну.

Призову не підлягають такі категорії медиків:

  • заброньовані на період мобілізації та воєнний час у порядку, встановленому Кабміном;
  • визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців;
  • які мають: троє та більше дітей віком до 18 років; дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років; дитини з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затвердженим Кабміном, або дитини з інвалідністю, що має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, які відповідають критеріям для встановлення І чи II групи інвалідності для повнолітньої особи відповідно до порядку, затвердженого Кабміном; повнолітню дитину, яка є особою з інвалідністю I або II групи, до досягнення нею 23 років; дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 18 років;
  • які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • які зайняті постійним доглядом за особами, які цього потребують, відповідно до законодавства України, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Також забрати на службу не можуть призвати медиків, які:

  • є здобувачами професійної вищої та вищої освіти, асистентами-стажерами, аспірантами та докторантами, які навчаються за денною чи дуальною формами здобуття освіти;
  • є науковими та науково-педагогічними працівниками установ вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, та педагогічними працівниками загальноосвітніх установ за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки;
  • були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;
  • не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, та виконували завдання АТО у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.
  • Не заберуть на фронт і медпрацівників, які мають близьких родичів, що загинули або зникли безвісти під час проведення АТО.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень