Миють не лише вікна, - українка показала, що її вразило у соціальному житлі у Британії

Там її оселили з чоловіком

Антоніна Колодій

Професорка, політологиня зі Львова Антоніна Колодій разом з чоловіком з початком війни переїхала до доньки у Велику Британію, скориставшись програмою Ukraine family scheme, - розповідає DailyLviv.com.

Помешкання дочки не було розраховане на проживання двох сімей і рік тому, 29 листопада 2022 року, Антоніна Колодій з чоловіком змогли переселитись в соціальне житло для людей старшого віку, як говорять у цій країні: для «самостійного проживання».

Для українців таке житло, звичайно, тимчасове, на період війни, але в усьому іншому усі правила та умови, які стосуються проживання в ньому, ті ж самі, що й для британців. Рівне ставлення до людей, що легально в’їхали до Великої Британії – це один із наріжних каменів британської демократії. 

Соціальне житло, де оселилася українка з чоловіком

За словами Антоніни Колодій, вона з чоловіком мешкають у невеликому містечку в одноповерховому будинку на пагорбі з зеленим парканом від вулиці, брамою, над якою ростуть прекрасні холлі (падуби), садом, невеликим подвір’ям. Це — житло тимчасове, доступне для усіх українських біженців пенсійного віку.

Хто живе у таких будинках?

Будинки для самостійного проживання — це такий собі «політкоректний термін» для позначення соціального (пільгового) житла для старших людей, які хочуть жити окремо від своїх дітей і при тому або не мають, або не можуть утримувати свої попередні приватні помешкання. Зрештою, хочуть вони чи не хочуть, тут це — норма.

Клумба біля будинку, де у Британії знайшли прихисток львів’яни

Дорослі діти, особливо сімейні, з батьками у Британії ніколи не живуть (добре це, чи погано – інше питання, але держава та благодійники стараються, щоб було добре). 

 

Найчастіше переїзд у таке житло трапляється, коли чоловік чи дружина втратили подружню пару і шукають спокійного, безпечного місця для доживання віку.

 

За нашими спостереженнями, рівень їхньої забезпеченості — середній або нижче середнього, але загалом — можливі варіанти. 

Такі будинки є різного типу: великі багатоквартирні, на зразок наших хрущовок у більших містах, або менші, більш традиційні (наприклад на 7 квартир, як у нашому випадку) в невеликих містечках. Ці останні розраховані на спілкування з природою і сусідами, на можливість займатися квітникарством, у нашому випадку дозволено (це залежить від власника) тримати котика чи собаку...

Фото британської соціальної квартири, де живуть Колодії

Такі будинки мають своїх власників (окремих осіб чи компанії), за кошти яких були збудовані. Далі є певні асоціації управителів, які забезпечують комфортне життя в цих будинках.

Включно з доглядом за садом, якщо такий є (стрижуть кущі й живу огорожу мало не щомісяця), миють не лише вікна, а й доріжки та подвір’я, забезпечують усі комунальні послуги, регулярно перевіряючи роботу всіх електроприладів, водостоків і таке інше.

А розподілом житла займається City council, до якого належить дане поселення (у нашому випадку, це житлове управління міськради Бредфорда), яке також надає субсидії на оплату цього житла і незначною мірою – на комунальні послуги для пенсіонерів з низькими доходами. 

Ось така система, яку я описала тут дуже схематично, - розповіла науковиця.  

На фотографіях — наш одноповерховий будинок на пагорбі — зазначає Антоніна Колодій, -  з зеленим парканом від вулиці, брамою, садом, невеликим подвір’ям, на якому всі сусіди ловлять сонечко влітку на кріслах та розкладачках, де вони мають невеличкі діляночки, щоб саджати та доглядати квіти, годівниці для птахів тощо. 

 

Збудований цей будинок був 1930 року, капітально відремонтований у 1993 році, а окремі помешкання ремонтуються, напевне, з потреби.

 

Нам пощастило: ми в’їхали в чистеньку, повністю відремонтовану квартиру. 

Планування британського житла, де живуть українці

Цей будинок представляють як «ексклюзивне вікове житло, що підходить для самотніх».

Окремі квартири включають 2 невеличкі кімнати: вітальню та спальню, кухню, душову кімнату та комірчину.

 

В усіх квартирах, окрім нашої, люди живуть по одній особі (3 жінки й 3 чоловіки).

 

Для двох осіб це житло справді тіснувате.

 

Для зацікавлених я дала фотографії внутрішнього планування та вигляд деяких приміщень нашої тимчасової домівки. 

Українка зробила висновок, що всупереч тому, що пишуть наші підручники з політології, у Великій Британії держава не тільки правова, але й соціальна. Але в цій її соціальності щільно переплітається благодійництво, громадська соціальна діяльність і державна координація та фінансова допомога людям з мінімальними доходами".

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень