Міста-супутники АЕС залишилися без знижки на електроенергію

Вони користувалися знижкою у 30%

РАЕС

З 1 січня 2021 року Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп./кВт.год для населення на перші 100 кВт-год. Уряд встановив фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн-кВт.год.

Так само для будинків з електроопаленням зросли з 90 коп. за кВт-год за перші 3000 кВт-год до 1,68 грн-кВт.год

Тарифи на електроенергію для населення не переглядали з березня 2017 року.

Утім з початком нового року окремі категорії населення можуть зазнати ще більших втрат. Йдеться, зокрема, про жителів міст, розташованих поблизу атомних електростанцій.

Напередодні компанія-постачальник електроенергії YASNO з посиланням на відповідну урядову постанову повідомила, що з 1 січня припиняє діяти також пільговий тариф для людей, які проживають у 30-кілометровій зоні атомних станцій. До цього мешканці таких районів мали знижку і сплачували за електроенергію на 30% менше, - пише Економічна правда.

Южно-Українська АЕС

Після урядових змін наприкінці року тариф на електрику для населення по Україні зріс у 1,87 раза, а для мешканців 30-кілометрових зон – у 2,67 раза. 

Маючи пільги на електрику, багато людей після подорожчання газу і децентралізації опалення вклали кошти в системи електроопалення. Підвищення цін застало їх у розпал опалювального сезону, тобто, перейти на інший вид палива швидко не вийде, а тим часом рахунок за електрику подорожчає в рази.

Якщо сім’я з 30-кілометрової зони документально оформила електроопалення, то до 2021 року вона мала тариф 0,90 грн/кВт.год на перші 3000 кВт-год в опалювальний сезон, а також ще пільгову знижку в 30% на електроенергію – через проживання біля АЕС.

Отже, 1 кВт.год електроенергії для цієї сім’ї в опалювальний період коштував десь 0,63 грн. За 2500 кВт-год вона отримувала квитанцію на 1575 гривень. З січня ж фіксована вартість 1 кВт-год становить 1,68 гривні. Це означає, що та ж сама сім’я заплатить за 2500 кВт-год тепер близько 4200 гривень.

Пільги для українців в 30-кілометрових зонах АЕС закріплені в 12 статті закону "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку". Серед цих пільг прописане право на особливий тариф на електроенергію.

Регулювати пільговий тариф мав би закон "Про електроенергетику", однак він втратив чинність з середини 2019 року, - пише Економічна правда.

ХАЕС

До грудня 2020 року люди мали пільги завдяки рішенню Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Утім з набуттям чинності нової постанови Кабміну пільгові тарифи припинили дію.

Після перехідного періоду ціноутворення регулюватиме закон "Про ринок електричної енергії", в якому також про пільги немає жодного слова.

На початку 2020 року народні депутати запропонували внести зміни до згаданого закону. Відповідний законопроєкт – №2778 – саме пропонував механізм перенесення пільг в закон "Про ринок електричної енергії".

У пояснювальній записці до документа зазначається, що з пільговими тарифами виникла юридична колізія: право суб’єктів на знижку закріплено, однак механізм реалізації втрачений.

Цей законопроєкт вже рік на розгляді Верховної Ради.

ЗАЕС

Видання зазначає, що у деяких містах-супутниках АЕС місцева влада уже згуртувалася аби відстоювати своє право на пільговий тариф на електропостачання.

Нагадаємо, в Україні чотири міста, що входять до 30-кілометрової зони спостереження АЕС. Це Енергодар (Запорізька АЕС), Южноукраїнськ (Южно-Українська АЕС) . Неподалік Рівного працює одразу дві АЕС, а у містах Вараш (Рівненська АЕС) та Нетішин (Хмельницька АЕС). 

Матеріали Економічної правди

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень