Михайлове чудо 2024: коли українці відзначатимуть це свято за новим календарем?

Назвали нову дату

У вересні православні віряни згадують Михайлове чудо - свято, назване на честь Архангела Михаїла, одного з вищих ангелів. У Писанні його також називають «князем», «вождем воїнства Господнього» і зображають, як головного борця проти диявола і беззаконня.

Коли свято Михайлове чудо у 2024 році? 

Минулого року, після переходу Православної церкви України на новий церковний календар, дата свята змінилася - зсунулася на 13 днів раніше.

За новим стилем Михайлове чудо тепер відзначають 6 вересня.

 

За старим стилем дата залишилася колишньою - 19 вересня.

Свято, присвячене Архангелу Михаїлу, в народі називають Михайлове чудо, або Михайлів день, частіше вживають перший варіант.

У цю дату заведено йти до церкви, на святковий молебень. Тим, у кого немає такої можливості, може сам помолитися святому Михайлу.

У святого просять допомоги в зціленні від хвороб, захисту від несправедливості, зла і негідних людей, зміцнення духовної сили. Також він вважається покровителем кораблів і полків, тому Архангелу моляться про захист під час тривалої подорожі.

Добре цього дня помиритися з тими, на кого є давня образа, подати милостиню. Також у Михайлів день є звичай пекти пироги й сідати за стіл із близькими та сусідами.

 

Є у свято і заборони. Цього дня не можна:

  • працювати;
  • що-небудь різати, рубати або колоти;
  • лаятися, обманювати, лихословити, ображати кого-небудь;
  • вживати спиртне.

Забороняється викидати продукти після застілля - їх потрібно віддати жебракам, інакше можна накликати нужду. Також за однією з народних прикмет у свято не слід мити голову - нібито можна змити розум.

На Михайлове чудо дуже побоюються згрішити, щоб не розгнівати святого - інакше, як кажуть у народі, «Михайло почне чудити», тобто, карати.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень