Різдво Пресвятої Богородиці 2024 року: Традиції та заборони в цей день за новою датою

Цьогоріч святкуватимемо за новоюліанський календар

Минулого вересня ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Відтак, більшість великих церковних свят ми святкуємо на 13 днів раніше. З 2023 року Різдво Пресвятої Богородиці святкували у нову дату. Цьогоріч вона не змінилася.

Раніше Різдво Пресвятої Богородиці відзначали 21 вересня. Після переходу на новоюліанський календар дата змінилася на 8 вересня.

Про що це свято

В народі свято часто називають Друга Пречиста. Цей день присвячений народженню Діви Марії в праведних батьків Іоакима та Анни. Сталося це в Назареті.

Довгий час вони не мали дітей, та постійно молилися Богу, щоб послав їм дитину. Вони навіть пообіцяли віддати її Його служінню.

 

Врешті їхнє бажання здійснилося, у них народилася дочка, яку вони назвали Марією. Саме таке ім'я назвали ангели подружжю, коли розповіли про щасливу звістку.

Свято встановили ще в IV столітті. Тоді княгиня Ольга побудувала на честь Діви Марії храм. Це день, який є символом початку спасіння людства через велику таємницю боговтілення.

Що забороняється робити на Різдво Пресвятої Богородиці

Не можна фізично працювати, краще цей день провести з молитвою у серці. Інакше — це буде вважатися неповагою до Діви Марії.

Забороняється сваритися, ображати, лаятися та носити брудний чи латаний одяг — все це вважається порушенням чистоти великого свята.

Також не можна:

  • протирати святковий стіл — крихти не змітаються на підлогу, це вважається ознакою жадібності;
  • купати дитину — згідно з традиціями це може бути небезпечним для її здоров'я;
  • розділяти хліб з чужинцями — це можна робити тільки з близькими людьми.

Здавна Різдво Пресвятої Богородиці вважалося особливим днем, коли можна віднайти внутрішній спокій та зміцнити родинні зв'язки.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень