Мешканці чи жителі: як правильно сказати українською, щоб не наплутати?

Пояснення мовознавця

В українській мові слова «мешканці» та «жителі» є синонімами, однак мають свої відтінки. В чому різниця між ними розповів вчитель і мовознавець Олександр Авраменко. 

Як правило, людей, які живуть у певному місті чи будинку, називають або мешканці, або жителі. Однак потрібно знати деякі нюанси.

- Ці слова – синоніми. Словники дозволяють ними позначати і тих, хто живе в якомусь місті, і тих, хто живе в якомусь домі чи квартирі.

 

Можна сказати і житель, і мешканець Полтави. Так само і жителі, і мешканці висотних будинків, - пояснив він.

Однак, ці слова мають певні відтінки. Якщо дбати про високу культуру свого мовлення, варто зважати на те, що в контексті населених пунктів і країн краще вживати слово «житель». Як приклад, жителі Львова чи жителі Чехії.

Тоді у питанні житла та будинку, то краще використати запозичене з польської мови слово «мешканець». Як приклад, мешканці багатоповерхівок.

Також мешканцями ще називають тварин, які населяють місцевість: лісові мешканці, мешканці підводного царства.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень