Меню на Святвечір: 12 пісних страв на святковий стіл

Треба починати готувати продукти

Перед Різдвом не потрібно вигадувати складне меню. Достатньо дотримуватися традицій: прибрати в домі, підготуватися морально та приготувати пісні страви. Вечеря має бути скромною, адже це останній день Пилипівського посту. За новим календарем Святвечір — 24 грудня, за старим — 6 січня.

Обов’язкові страви — кутя та узвар. Решту можна обрати на свій смак.

Кутя

Кутя — головна різдвяна страва, символ достатку та зв’язку з родом. Раніше її готували з відбивної пшениці, нині — з пшеничної крупи.

Як приготувати основу:

  • 1 частина крупи
  • 2 частини води
  • дрібка солі
  • ложка олії

Крупу варять до м’якості (можна в мультиварці). Потім додають мед, мак, горіхи, родзинки, сухофрукти — усе, що любить ваша родина.

Узвар

Узвар — традиційний солодкий напій зі сухофруктів. Використовують яблука, груші, родзинки, курагу, чорнослив, вишні.

Як приготувати:

Сухофрукти замочують на кілька годин, потім варять і залишають настоюватися. Цукор не додають — напій і так солодкий. За бажанням можна підсолодити медом.

Що ще приготувати: популярні пісні страви

Пісні голубці

Начинку можна робити з будь-якої крупи: гречки, рису, пшона, перловки. Обов’язково додайте підсмажену цибулю, моркву й гриби. Голубці тушкують у соусі з томатної пасти.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Вареники

Тісто просте: борошно, вода, сіль, сода, олія.
Начинки можуть бути солодкі (ягоди, мак, фрукти) або солоні (картопля, капуста, гриби, гречка). Солодкі вареники поливають медом.

Пісний борщ або капусняк

У борщ додають квасолю та сушені гриби — так він виходить ароматним.
Капусняк готують з квашеною капустою, картоплею та пшоном.

Страви з грибів

Гриби можна запікати, тушкувати, додавати в салати, голубці та підливи. Найпростіше — запекти шампіньйони з олією, сіллю та перцем.

Пиріжки та пампушки

Тісто — дріжджове, пісне. Начинки можуть бути солодкими або солоними. Пампушки часто подають до борщу та змащують часниковою заправкою.

Тушкована квасоля

Заздалегідь замочену квасолю відварюють, змішують із засмажкою з овочів і тушкують у томатному соусі. Виходить поживно та дуже смачно.

Пісні салати

Найпопулярніші:

  • вінегрет;

  • буряк із чорносливом;

  • морква з горіхами.

Заправляють такі салати олією, часником, оцтом. За бажанням можна приготувати пісний майонез на рідині з консервованої квасолі чи горошку.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень