«Майже немає якісних молочних продуктів»: чому на полицях магазинів складно вибрати якісну «молочку»

Як обрати хороші молочні продукти

Ціни на молочні продукти в Україні зростатимуть, а ось якість буде падати.  

– З «молочкою» до травня ситуація буде складною та ускладнюватися. Ціни зростатимуть, а про якість і мова йти не може – майже немає якісних молочних продуктів, – розповів голова Спілки українського селянства Іван Томич.

На фото Іван Томич
На фото Іван Томич

За його словами, головною причиною зростання цін буде критично низька кількість виробництва молока, повідомляє Голос.ua.

За 100 років ми маємо найменшу кількість поголів'я, а отже й виробництва молока. При такій сировині стає очевидним, що тенденція цін буде до зростання на 8-10%, – зауважив Томич.

 

Як вибрати якісний молочний продукт 

Перед тим, як йти до магазину, запам’ятайте декілька правил, які поширюються на всі молочні продукти:

  • уникайте сметанкових та сирних продуктів;
  • не купуйте «молоковмісні продукти», оскільки в них частина молочного жиру може бути замінена рослинним;
  • не купуйте знежирені молочні продукти.

Молоко

Пастеризоване молоко прогрівають за температури 70-75°C, що забезпечує збереження корисних властивостей молока та знищує шкідливі бактерії. Таке молоко потрібно зберігати у холодильнику, скисає воно через 5-10 діб.

Ультрапастеризоване молоко нагрівають до температури 150°C, завдяки цьому термін придатності молока стає більшим, але користі від нього менше. Таке молоко можна зберігати в закритій упаковці без холодильника, тому це ідеальний варіант для того, щоб брати з собою. 

Будь-яке молоко складається з білків, жирів, вуглеводів, вітамінів: A, D, B1, B2, B12 та мікроелементів: кальцій, магній, калій. Якщо ви бачите на етикетці незрозумілі компоненти, то уникайте покупки такого продукту.

Масло

Справжнє масло – це вершки. Якість цього продукту не залежить від його відсотка жирності, оскільки молочні жири можуть замінити на жири рослинного або тваринного походження. 

Сметана

Якщо у сметані з жирністю 15-20% стоїть ложка, то у неї могли додавати згущувачі.

Щоб перевірити «молочність» сметани, потрібно розчинити її в окропі: що більше згорнеться білку, то «молочніша» сметана.

Сир

При виборі сиру звертайте увагу на його колір та консистенцію. Сир повинен бути однорідного кольору з жовтуватим відтінком, якщо сир яскраво-жовтого кольору, то швидше за все, до складу входять барвники. Консистенція сиру має бути еластичною, сир не повинен кришитися.

Обирайте сир без Е252 – калійної селітри у складі, яка є канцерогеном.

Йогурт

Уникайте у складі йогурту позначки Е407 – стабілізатору у продуктах з фруктовим наповнювачем для придання кремової консистенції.

Купуйте йогурти з меншим вмістом Е210 – бензойної кислоти, оскільки великий вміст бензойної кислоти може свідчити про неякісне молоко з якого виготовили продукт. Надавайте перевагу йогуртам без цукру та наповнювачів.

Морозиво

Обирайте морозиво з позначкою ДСТУ4733 – без рослинних жирів, та уникайте ДСТУ4735 – з рослинними жирами.

Намагайтеся обрати морозиво без барвників або з натуральними барвниками, якими є: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.

Джерело: управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень