Мати запас води і триматись подалі від мосту: рекомендації України для цивільного населення окупованого Криму

Алгоритм дій

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

За роки окупації рф перетворила Кримський півострів на військову базу, абсолютно нехтуючи безпекою цивільного населення.

Територія Криму точно буде деокупована, тож важливо бути готовими до різних сценаріїв розвитку подій та дотримуватися правил безпеки.

І, звісно, допомагати ЗСУ.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим підготувало рекомендації для цивільного населення Криму.

В них ідеться про те, як підготуватись до деокупації та діяти під час неї. 

Намагайтеся зберігати спокій, адже паніка губить, а не рятує. Якщо ви живете в районі розміщення постійних або мобільних військових об’єктів окупанта – слід виїхати якомога швидше якомога далі від них. Евакуюватися потрібно не під час, а ДО початку бойових дій.

 «Евакуаційних маршрутів» окупантів краще остерігатися, аби не стати заручниками рф у війні проти України чи щитом для ворожої армії. 

У відомстві наголошують: місцевість біля незаконно зведеного «кримського мосту» НЕ є безпечною.

У разі бойових дій у вашому місті залишайтеся, будь ласка, в укриттях. За інформацією Представництва, багато бомбосховищ окупованого півострова не облаштовані, закриті чи просто завалені сміттям. Не довіряйте брехливим заявам окупаційних адміністрацій – самостійно потурбуйтеся про свою безпеку. Заздалегідь підготуйте укриття зі спальними місцями, на вхідні двері яскравою фарбою нанесіть слово «ЛЮДИ». Не ховайтеся у звичайних підвалах і приміщеннях, які не обладнані як укриття. 

 Якщо у вас є домашні улюбленці, підготуйте для них переноску, намордник і повідець, корм і воду на кілька днів, улюблену іграшку. Потурбуйтеся про них, не залишайте напризволяще в зачиненому будинку.

Тримайте телефон зарядженим, але будьте готові, що окупанти можуть вимкнути зв’язок. Узгодьте з близькими можливі альтернативні засоби комунікації та місце зустрічі/перебування тощо.

Підготуйте екстрену валізу: 

  • віднайдіть оригінали та копії ваших УКРАЇНСЬКИХ документів (якщо маєте дітей – їхні теж)
  • гроші (зніміть готівку заздалегідь) або банківські картки міжнародних систем Mastercard/Visa
  • аптечку: запас необхідних вам ліків щонайменше на тиждень з описом способу застосування та дози, сухий і медичний спирт, 2 пари гумових рукавичок, клапан із плівкою для проведення штучного дихання, засоби для зупинки кровотечі (турнікет, кровоспинний бинт із гемостатичним засобом), марлеві серветки різних розмірів і нестерильні марлеві бинти, еластичні бинти з можливістю фіксації, пластирі різних розмірів, травматичні ножиці для розрізання одягу на потерпілому, великий шматок тканини (для фіксації кінцівки постраждалого), антисептичні засоби (дезінфекційний засіб для рук, спиртові серветки)
  • запаси їжі та води із розрахунком щонайменше на тиждень (якщо можливо – на кількох осіб). Краще візьміть те, що можна їсти без попередньої обробки й не займе багато місця, висококалорійні продукти довгого зберігання.
  • змінний одяг, предмети особистої гігієни
  • ліхтарик, заряджений Powerbank, радіоприймач, сигнальні пристрої, компас, годинник.
  • компактний набір інструментів («мультитул»), виделка, ложка, ніж, пакети для сміття, блокнот, олівець, нитки, голки, сірники, запальнички
  • на випадок відключення зв’язку майте паперову карту місцевості або офлайн-мапу (завантажуйте Google maps, а не 2Gis – це російська програма).

Довіряйте лише офіційним джерелам інформації Української держави – окупанти можуть навмисно вводити цивільне населення в оману, закликати евакуюватися чи виходити зі своїх будинків.

Повний перелік рекомендацій дивіться у прикріпленому дописі від Представництва. 

- Для окупантів і росіян, які незаконно приїхали на територію тимчасово окупованого Криму, теж маємо рекомендацію, дуже коротку: якнайшвидше залишити нашу територію вже зараз, - зазначають у відомстві.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень