Мало дбають про гігієну, - українка розповіла, від чого їй довелося відмовитися у Нідерландах

Водночас назвала переваги життя у цій європейській країні

В Україні мій дім, туди мене тягне, там вирує життя

До війни Юлія oрендувала квартиру в центрі Миколаєва, неподалік будівлі обласної ради. 

Мала оформлений ФОП та надавала бухгалтерські послуги американській логістичній компанії.

Її та історію ще трьох вимушених біженок з Миколаєва історію розповіла Дар’я Свистуха з Суспільне.Новини.

Я працювала через дорогу від дому. Тому весь мій світ зосереджувався саме в тому кварталі, який зараз розбомблений з усіх сторін.

 

Я трохи випадала зі звичного миколаївського життя, адже прокидалася о 10:00, ходила на пробіжку, о 12:00 снідала та робила домашні справи, а о 15:00 йшла на роботу.

 

На обід, десь о шостій, бігала додому погодувати кота та зателефонувати мамі. І працювала аж до півночі, після роботи йшла в АТБ нічним містом, — згадує дівчина своє життя до повномаштабного вторгнення.

Хлопець Юлії з Нідерландів, попереджав, що європейські медіа пишуть про можливий наступ Росії. Тому в ніч проти 24 лютого 2022 року дівчина не спала, згадує, було тривожно після звернення Зеленського до росіян. Хоча у ймовірність війни не вірила до останньої секунди.

Юля зі своїм хлопцем-нідерландцем. Фото надане Суспільному

Вночі ми посварилися з сестрою, вона накричала, що я не сплю так пізно і їй не даю заснути через нашу з хлопцем тривожність.

 

Але уже через дві години вона приїхала з речами до мене, щоб спускатися в бомбосховище. Усі перелякані були.

 

Почувши перший вибух, я подумала, що то в когось колесо пробило десь на великій швидкості. Але після другого і третього, я зрозуміла, що то початок страшного, — говорить Юлія.

Дівчина на швидкоруч зібрала речі та разом із сестрою вирушила до мами на Рівнещину. Купили квитки до Рівного та виїхали другим із трьох автобусів, що в той день змогли покинути місто. Паралельно із дорогою Юлії в Україні, її хлопець рухався машиною до польського кордону, щоб забрати її.

Я поспала дві годинки в мами і поїхала далі, сестра не захотіла їхати, адже не мала закордонного паспорта і не хотіла можливих проблем.

 

27 лютого ми уже дісталися до Нідерландів. До війни я була тут лише раз і планувала їхати в березні, навіть квитки мала. Вийшло раніше трохи, — каже вона.

Відтоді Юлія живе в Нідерландах, має статус тимчасового захисту, допомагала в оформленні документів біженцям. Її хлопець змінив напрямок своєї соціальної роботи на саме допомогу українцям.

Юля проживає в містечку на 13 000 жителів й каже, що нідерландці дивують своєю люб'язністю, гостинністю, співчуттям.

Хіменте (орган місцевого самоврядування) надає щомісячну допомогу тим, хто досі не знайшов роботу. Сума розрахована мінімально на продукти харчування та одяг, залежить від регіону проживання.

Особисто я користувалася допомогою два місяці, коли не могла знайти роботу. Українцям влаштували безліч мовних курсів. Наші намагаються говорити нідерландською, — розповідає Юля.

 

Якихось особливих пільг тут немає для українців. Якщо працюєш, повідом Хіменте — припинять соціальні виплати. Якщо ж ти не повідомив, то Хіменте все одно дізнається і попросить гроші назад. Усе працює на довірі та повазі як для українців, так і для нідерландців — справедливо.

Юлія вважає себе адаптованою в Нідерландах, лишилося тільки вивчити мову. Поки мовного бар'єру не відчуває, адже майже всі нідерандці добре спілкуюються англійською. Згадує важкі моменти з пошуком роботи.

Місто, де мешкає Юля

Склала резюме, щодня по три години на день я безуспішно розсилала його та мотиваційні листи в різні компанії. Мені відправляли негативні відповіді.

 

І так тривало два місяці. Коли вже розчарувалася, отримала пропозицію мрії. Тоді ще місяць мене мучили співбесідами, тестами, мовчанням.

 

Зараз працюю в інтернаціональній компанії, координую заробітну плату працівників мережі відомих магазинів у двох країнах. Тому почуваюсь щасливою, адже відчуваю, що то моє, — каже Юля.

Розповідає про плюси проживання в Нідерландах:

  • є відчуття безпеки та стабільності;
  • якщо є складнощі з пошуком роботи, держава надасть мінімальну допомогу на проживання;
  • в українців є страхування здоров'я, тому послуги лікаря безкоштовні, серйозні ліки видають лише за рецептом. Якщо в аптеці просять за це гроші, інколи можна отримати відшкодування від страхової компанії;
  • освітня система збалансована, дітей не навантажують, але усі діти розвинені, знають декілька мов;
  • діти від 15 років можуть офіційно влаштуватися на роботу і працювати по 3-10 годин на тиждень, аби мати кишенькові гроші;
  • українцям надали безкоштовне житло. Люди, звісно, вимагають більшого і є безліч незадоволених;
  • люди дбають про своє житло та місто, всіляко прикрашаючи усе навколо;
  • розвинена транспортна система;
  • сортування сміття. За пластикові пляшки можна отримати кешбек. Сміття вивозять регулярно і за графіком.

Але є й певні недоліки:

  • сфера послуг гірше розвинена, ніж в Україні. Наприклад, була змушена відмовитися від походів у салони краси. Розчіски навіть не миють від клієнта до клієнта, манікюрні набори теж нічим не обробляють в більшості салонів;
  • мало дбають про гігієну;
  • важко записатися на прийом до лікаря. Не можеш оформити медогляд за потреби. Лише за наявності скарг перевірять саме той орган/ділянку, на яку є скарги;
  • міста перенавантажені людьми, часто бувають корки на дорогах. Тому всі на велосипедах;
  • хмарна та дощова погода. Наприклад, уже другий місяць щодня дощить. Сонця немає взагалі;
  • маленькі міста «вимирають» в неділю. Усе зачинено до вівторка.

Щодо поверенення на Батьківщину, говорить, складно щось планувати, адже в Нідерландах вже має маленьку сім'ю та підтримку. Але додає, в Україну повертатиметься, де б не була — туди тягне Юлію й її хлопця-нідерландця.

Порад для українців за кордоном немає, усі люди різні.

Просто змиріться, що відчуття омріяного життя може ніколи і не прийти, казки ніде немає.

Раніше про життя у Нідерландах ми писали:

Життя не завжди сонячне та сповнене веселок: письменниця розкрила секрети виховання дітей у Нідерландах

 

Школи, тюрми, кораблі: як зараз живуть українські біженці у Нідерландах

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень