Халяви більше не буде: безплатний роумінг для українців у ЄС закінчиться у квітні

Та скільки ще часу можна буде користуватися українськими номерами за кордоном на пільгових умовах

Невдовзі Україна може приєднатися до роумінгової зони з ЄС Roam like at home.  Відповідний законопроєкт уже зареєстровано у Верховній Раді. Передусім, українцям не доведеться переплачувати за зв'язок під час подорожей до ЄС, йдеться у матеріалі Європейської правди

Роумінг стане першопрохідцем до цифрового безвізу з ЄС, це вкрай важливий крок до галузевої євроінтеграції.

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення, аби українці, які опинилися за кордоном, мали можливість підтримувати зв'язок з рідними, Єврокомісія та український телеком-регулятор НКЕК оператори ЄС та України підписали спільну заяву про доступний роумінг для українських громадян у Євросоюзі. Тож зараз цими перевагами користуються близько 3 мільйонів українців.

Цього року Україна та ЄС узгодили терміни та умови приєднання нашої держави до роумінгу з країнами Євросоюзу. Та остаточно затвердили необхідні зміни до Угоди про асоціацію.

Це означає, що українці зможуть користуватися домашніми тарифами мобільного зв’язку на території держав Євросоюзу в подорожах тривалістю до 4 місяців. Тож більше не доведеться сплачувати додаткові збори за роумінг чи витрачати час на пошук дешевших варіантів, щоб залишатися на зв’язку.

 

Наприклад, купувати місцеві SIM-карти. 

Достатньо буде просто користуватися власним номером телефону. Ситуації, коли списують кілька тисяч гривень у день за користування звʼязком за кордоном, залишаться в минулому. 

Права споживачів будуть захищені за правилами ЄС. Користувачів інформуватимуть про всі умови послуг та зміни тарифікації при перевищенні ліміту використання роумінгу. Це також унеможливить неправомірне списання коштів.

Не доведеться платити за зв’язок більше і європейцям в Україні. Вони також зможуть користуватися домашніми тарифами від своїх операторів. 

Спільна роумінгова зона також покращить інвестиційний клімат для бізнесу у сфері електронних комунікацій. Адже українські компанії працюватимуть за єдиними правилами з європейськими партнерами і завдяки цьому здобудуть високий ступінь довіри серед іноземних інвесторів. 

Крім того, це наблизить українське законодавство до європейського та створить передумови для інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Важливо: Спільна заява українських та європейських операторів про тимчасове зменшення вартості зв’язку тимчасова.

 

Тобто умови, на яких зараз українці користуються домашніми тарифами перебувають у ЄС, дійсна лише до квітня 2024 року.

 

Чи продовжать ці умови надалі – поки невідомо. Якщо не продовжать, то для українців зв'язок стане набагато дорожчим.

Якщо ж Україна приєднається до єдиної роумінгової зони з ЄС то це дозволить частково компенсувати зростання цін. Адже протягом 4 місяців перебування в країнах Євросоюзу українці зможуть користуватися домашніми тарифами та не переплачувати

Якщо ж перебувати за кордоном довший період, доведеться платити за зв’язок за ринковими тарифами. Це може вплинути на витрати українських переселенців, які тимчасово живуть у країнах ЄС. 

Ухвалення законопроєкту також може призвести до збільшення видатків українських операторів. Адже, щоб відповідати європейським вимогам, їм доведеться доопрацьовувати свої білінгові системи, зробити додаткове смс-інформування абонентів та вкласти інвестиції в оновлення бізнес-процесів.

Крім того, дохід українських компаній може знизитися. Як результат, зменшаться надходження в державний бюджет. Адже в країнах ЄС зараз перебувають мільйони українців, тоді як в Україні європейців порівняно небагато. Через це українські оператори будуть змушені платити європейським більше, ніж ті сплачуватимуть їм.

Після ухвалення законопроєкту в Парламенті Україна та ЄС проведуть перемовини та визначать, коли Roam like at home зможе запрацювати в нашій державі. Під час домовленостей, зокрема, врахують потребу технічно доопрацювати мережі українських операторів.

Джерело: Економічна правда 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень