Лишилося два тижні: чи замінять лікарняні додатковою оплачуваною відпусткою

В уряді запевняють, що усе фінансове навантаження не лягатиме на роботодавця

В Україні працюють над створенням схеми ліквідації лікарняних виплат. 

Кабмін дав доручення Мінекономіки та Мінсоцполітики розробити спільну пропозицію щодо заміни виплати лікарняних додатковими оплачуваними днями відпустки. Напрацювання такого механізму мають завершити до 1 лютого 2023 року.

За задумом, працівники не відчуватимуть різниці, адже у разі відкриття лікарняного перебуватимуть на лікуванні, а згодом отримають належні їм виплати, як це було б з лікарняними.

Це будуть додаткові дні оплачуваної відпустки, що додадуть до днів основної оплачуваної відпустки.

При цьому ніби має зникнути й правило щодо градації відсотків компенсації, яку виплачують за лікарняний. Йдеться про 100% виплат людям, які мають стаж 8 і більше років, ті хто працює менше, отримували відповідно менше. Попередньо йшлося про те, аби за лікарняними людей з будь-яким стажем платили 100% їхньої зарплати. 

В уряді запевняють, що весь фінансовий тягар на плечі роботодавців не лягатиме, а як працюватиме компенсаційний механізм – в уряді над цим і працюють.

Зауважимо, що з 1 січня 2023 року відповідно до нової редакції Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» лікарняними опікується Пенсійний фонд України.

Для отримання фінансування по лікарняних від Пенсійного фонду України роботодавцю, як і раніше, необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти. 

Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились. 

Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності. 

При цьому, Закон скоротив час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надходити страхові кошти для виплати лікарняних від Пенсійного фонду України. Якщо раніше Фонд соціального страхування України (ФССУ) перераховував кошти роботодавцям протягом 10 днів після надходження заяви-розрахунку, то Пенсійний фонд України має здійснювати таке фінансування протягом 3-х днів після надходження заяви-розрахунку.

Така заява-розрахунок починаючи з 1 січня 2023 року подається до Пенсійного фонду України через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень