Депутати пропонують платити за лікарняні частково: Нова ініціатива у Верховній Раді

Законопроєкт вже опублікували на сайті ВР

Депутати пропонують змінити правила нарахування та виплат лікарняних.

У Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт, який змінює правила нарахування та виплат лікарняних, а також посилює контроль за цими виплатами. Законопроєкт №8017 вже опублікував вебпортал ВРУ.

Що пропонують депутати:

  • оплата перших трьох днів тимчасової непрацездатності не здійснюється;
  • допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачується Фондом соцстраху починаючи з дев’ятого дня непрацездатності;
  • коштом роботодавця оплата здійснюється з четвертого по восьмий день тимчасової непрацездатності;
  • встановлення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності для застрахованих осіб, які мають страховий стаж понад вісім років, – 80% середньої заробітної плати (доходу);
  • встановлення, що, якщо ушкодження здоров’я потерпілого настало внаслідок або у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, розмір страхових виплат зменшується на підставі висновку комісії з розслідування нещасного випадку на 50%, а виплата решти 50% проводиться коштом роботодавця;
  • встановлення відповідальності лікарів, які допустили необґрунтоване та неправомірне створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність та стягнення з них суми матеріального забезпечення тощо.

Депутати очікують, що реалізація акту матиме вплив на зменшення видаткової частини бюджету Фонду в розмірі близько 8,68 млрд грн в рік, що забезпечуватиме його фінансову стійкість.

До слова, з першого дня війни Фонд соціального страхування виплатив 4 млрд грн по лікарняних та декретних, сукупно допомогу отримали понад 800 тисяч осіб.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень