Лише два прапори у світі мають фіолетовий колір. І вас здивує ЧОМУ (ФОТО)

Історія поширення фіолетового кольору, виявляється, дуже незвичайна

На сьогодні у світі налічується 252 країни, 195 з яких вважаються державами. Якщо поглянути на кожен національний прапор, можна помітити одну цікаву особливість: на жодному з них немає фіолетового кольору.

До певного періоду за всю світову історію цей колір не використовували в державному прапорі жодні країни.

Яка ж у цього причина? Чому країни так не люблять фіолетовий колір? Чи дійсно немає жодного прапора з таким відтінком?

Питання грошей

Виявляється, вся справа у дорожнечі фіолетового пігменту, який до 19 ст. був дуже рідкісним та цінним. Цей колір у своєму одязі могли використовувати лише представники імператорських та королівських родів — і то далеко не у всіх країнах.

Державний прапор — символ нації, який, зазвичай, виробляється у великій кількості. В уряду просто не вистачало коштів, аби дозволити фіолетовий елемент у національному прапорі, який мав бути доступний практично кожному.

Прапор — як показовий символ країни, соціальної групи або навіть сім’ї  — став використовуватися ще в давнину. Найпопулярнішими та найдавнішими кольорами є білий, синій та червоний. Саме такі пігменти були найпростішими у виробництві та недорогими.

Фіолетовий же через свою рідкість і вартість навіть не розглядався.

Чому фіолетовий такий дорогезний?

Отримати фіолетовий пігмент було дуже трудомісткою та витратною справою. Такий колір виходив завдяки пурпурному барвнику, який містився в організмі рідкісних молюсків. Ті мешкали лише на одній території – лівонському узбережжі. І більше того — для отримання 70 г пігменту потрібно близько 10 тис. молюсків!

А такої кількості, на секундочку, не вистачить навіть для того, щоб пофарбувати 1 кг вовняної тканини.

Саме тому одяг фіолетового кольору коштував просто нечуваних грошей.

У деяких країнах використовувати фіолетовий пігмент в одязі заборонялося навіть представникам імператорської династії. Наприклад, історичний відомо, що давньоримський імператор Авреліан свого часу не дав своїй дружині придбати шовкову хустку з фіолетовим пігментом. Якщо перевести на сучасні  гроші, то цей предмет гардеробу обійшовся б йому у 56 тис. доларів.

Сучасна ситуація

Такими були справи до середини 19 ст. Саме тоді — у 1856 році — було вперше отримано синтетичний фіолетовий колір. Вивів його британський хімік У.Г.Перкін, якому на той момент було всього 18 років.

Сім’я юного вченого розпочала виробництво та продаж фіолетового барвника. Справа виявилася вкрай прибутковою і згодом фіолетовий пігмент перестав вважатися рідкісним та надзвичайно дорогим.

Завдяки цьому наразі жодних обмежень щодо використання цього кольору немає.

Однак цей відтінок можна знайти лише на прапорах двох країн – Домінікани та Нікарагуа, які є порівняно молодими країнами. На прапорі першої держави зображено птаха, який має грудку та голову фіолетового кольору, а на прапорі Нікарагуа зображена веселка, у якій присутній фіолетовий колір.

Поки що це єдині прапори, до кольорової гами яких входить названий відтінок.

Джерело: gsminfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень