Липові COVID-сертифікати та псевдозастосунок «Дія»: українців жорстко каратимуть

Якщо раніше обіцяли карати шахраїв, то тепер пропонують – і «споживачів»

Правоохоронці відкрили вже понад 800 кримінальних проваджень через підроблені сертифікати вакцинації, пише Кореспондент. В Україні обіцяють карати не лише продавців липових документів, а й покупців довідок та тих, хто користується фейковою «Дією».

За словами міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, відповідальність за підробку несе не тільки особа, яка її виготовила, а й громадяни, що скористалися нею.

Глава міністерства цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив,

Що шахраї навіть створили фейковий застосунок, схожий на застосунок єдиного порталу державних послуг «Дія» для Android, де можна редагувати дані про вакцинацію, вік та іншу інформацію, аби створювати підробки цифрових COVID-сертифікатів.

Ті, хто купує подібні «сервіси», можуть потрапити під статтю «підробка документів», - написав Федоров у своєму каналі в Telegram.

У Нацполіції повідомляють, що

Такі злочини кваліфікуються за частиною чотири статті 358 Кримінального кодексу (КК) України – «використання свідомо підробленого документа», яка передбачає накладання штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років.

 

 

Ті, хто виготовляє фейкові COVID-сертифікати, за іншими частинами цієї ж статті КК можуть потрапити за ґрати на три роки за підробку документів.

За словами Монастирського, правоохоронці відкрили вже понад 800 кримінальних проваджень через підроблені сертифікати вакцинації.

Лише за минулий тиждень викрили більш як 80 випадків підробки документів про вакцинацію та результатів ПЛР-тестів.

За словами генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової, упродовж року на підставі доказів про підробку результатів тестів та документів про вакцинацію 104 особам було повідомлено про підозру, до суду направлено 88 обвинувальних актів.

Часто шахраї обіцяють не лише підробити COVID-сертифікати, а і внести дані в «Дію», яка показує тільки інформацію з реєстрів.

Щоб фейковий COVID-сертифікат з'явився в «Дії», неправдиві дані у реєстр електронної системи охорони здоров'я має внести лікар, який має до неї доступ.

- Це прикро, але це реальність. Медики недостатньо заробляють. Лікарі в Україні бідні і за якусь копійку готові видавати фейкові довідки про нереальні щеплення, аби вижити. Це було і раніше, а COVID-19 і обов'язкова вакцинація тільки посилили ці тенденції, - констатує лікар-пульмонолог, голова громадської організації «Всеукраїнський респіраторний клуб» Євген Симонець.

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) України обіцяє відсторонювати керівників лікарень, де підробляли свідоцтва про вакцинацію. Якщо слідство виявить, що головний лікар закладу був непричетним до махінацій, його відновлять на посаді.

У разі повторного порушення МОЗ ініціюватиме анулювання ліцензії закладу охорони здоров'я та розривання контракту між закладом та Національною службою здоров'я. Унаслідок цього територіальна громада змушена буде фінансувати такий заклад самостійно.

Ще у вересні уряд схвалив розроблений фахівцями МОЗ проєкт закону, який має посилити відповідальність за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень. Законопроєкт подано до Верховної Ради і вже включено до порядку денного цієї сесії.

 - Всі, хто купує фейкові COVID-сертифікат, платять тричі.

 

Спочатку - за підроблений документ, потім, не отримавши реальної вакцини та хворіючи на COVID, витрачаються на вартісне лікування, а потім ще можуть потрапити за ґрати за підробку документів.

 

Чи варте все це того, аби вірити байкам антивакцинаторів й ігнорувати щеплення проти COVID-19? - запитує виконавчий директор громадської спілки «Коаліція за вакцинацію» Тимофій Бадіков.

За його словами,

купуючи липові довідки про щеплення, українці самі собі подовжують карантинні обмеження.

Адже без поступу у вакцинації жорсткого локдауну країні не уникнути, переконаний Тимофій Бадіков.

Нагадаємо, рейдові перевірки ковід-сертифікатів почалася у Рівному від сьогодні, 26 жовтня. Як це відбувається – читайте:

Перші штрафи у Рівному. Куди тепер можна без COVID-документів (ФОТО/ВІДЕО)

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень