Ліки є, але ніхто про них не каже: Як мешканцям Рівненщини отримати безкоштовні препарати

За державною програмою «Доступні ліки»

Мешканці Рівненщини можуть отримати безкоштовні препарати за державною програмою «Доступні ліки», але більшість громадян не знають про свої права.

Аби поширити інформацію про «Доступні ліки», до Рівного з робочим візитом завітала очільниця Національної служби здоров’я України Наталія Гусак. Тут вона провела зустрічі з керівництвом області та керівниками тергромад, щоб людям на місцях поширювали інформацію про можливість отримання безкоштовних ліків.

Наталія Гусак зауважила, що цього року за надану допомогу пацієнтам НСЗУ заплатила медзакладам Рівненщини понад 4,5 млрд грн.

 

Ще майже на 50 млн грн було виписано понад 400 тисяч е-рецептів, але 50 тисяч пацієнтів так і не отримали ліки.

 

Причин цієї ситуації дві – віддаленість до аптек, які мають договір з НСЗУ, та небажання сімейних лікарів реалізовувати програму «Доступні ліки».

До прикладу, лише 28% пацієнтів з сільської місцевості отримали ліки за цією програмою, решта – не отримали їх, адже до найближчої аптеки десятки кілометрів.

Тож наразі в області вивчають питання збільшення кількості аптек, які співпрацюють з НСЗУ, на території амбулаторій і проведення інформаційних акцій для населення, аби люди взагалі знали про можливість отримання безкоштовних ліків.

Разом з тим Наталія Гусак підтверджує, що є випадки, коли самі сімейні лікарі не хочуть виписувати направлення на ліки і рекомендують брати інші препарати, мовляв, вони кращі.

 

Такі дії Наталія Гусак називає маніпуляціями і зауважує, що зараз у програмі «Доступні ліки» є понад пів тисячі найменувань, у тому числі дороговартісні препарати і тест-смужки для визначення рівня цукру.

 

Усі ліки з переліку «Доступні ліки» сертифіковані і відповідають протоколам лікування.

Щоб отримати ліки, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Також їх можуть виписувати і вузькі спеціалісти.

Отримати більше інформації про програму «Доступні ліки» можна на сайті МОЗу, або за номером гарячої лінії НСЗУ - 1677.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень