Лейкемія і її 16 мовчазних симптомів, які не можна пропускати

Будьте уважні до свого здоров'я

Лейкемія – форма раку, яка вражає клітини крові.

Якщо кількість аномальних клітин крові перевищує кількість здорових клітин, функції крові порушуються і це проявляється в погіршенні самопочуття людини.

Хвороба при гострій лейкемії розвивається швидко. Сповільнений перебіг хвороби спостерігається при хронічній лейкемії. Помітивши у себе перші симптоми хвороби, особливо їх поєднання, слід негайно звернутися до лікаря.

Симптоми лейкемії

  1. Втома і слабкість

Втома і слабкість – найбільш поширені симптоми лейкемії. Їх причиною найчастіше є анемія.

  1. Задишка

У більшості випадків задишка – результат анемії. Організм відчуває нестачу кисню. Навіть при мінімальному фізичному навантаженні виникає ускладненість дихання. Але задишка також може бути і симптомом раку легенів.

  1. Поява на тілі гематом

Незрозумілі синці на тілі є результатом зниження числа тромбоцитів або порушення згортання крові. Гематоми найчастіше з’являються на ногах і руках.

  1. Незрозумілі кровотечі

Незрозумілі носові кровотечі, кровоточивість ясен, кишкові і легеневі кровотечі можуть бути ознакою зниженої кількості тромбоцитів в крові або порушення згортання крові.

  1. Точкові крововиливи на шкірі

Ці крихітні червоні цятки, як правило, залишаються непоміченими. Вони безболісні, частіше розташовуються на нижніх кінцівках в області щиколоток і вказують на знижену кількість тромбоцитів в крові.

  1. Набряклі і незвично збільшені ясна

Хоча набряклі і збільшені ясна можуть бути симптомом ясенної гіперплазії, їх часто виявляють і при гострій формі лейкемії. Це один з найбільш явних її симптомів.

  1. Почуття наповненості, здуття живота

Одним із симптомів лейкемії є збільшена селезінка. При цьому спостерігається різке зниження апетиту. З’являється так зване «раннє насичення». Людина дуже мало їсть, але при цьому швидко настає відчуття ситості. Причиною такого швидкого насичення є збільшена селезінка, яка тисне на шлунок.

  1. Дискомфорт і біль в лівому верхньому підребер’ї

Збільшення селезінки в результаті розвитку лейкемії іноді викликає почуття дискомфорту і болю в області живота, а точніше в лівій верхній його частині.

  1. Підвищення температури, озноб

Підвищення температури або озноб – нетипові симптоми лейкемії. Зазвичай вони зустрічаються тільки у чверті пацієнтів з лейкемією. Найчастіше невелике підвищення температури вказує на інфекцію і ослаблену імунну систему. Це також може бути викликано лейкемією.

  1. Нічна пітливість

Часто причиною нічної пітливості є різні інфекції та лейкемія. В цьому випадку рак крові пов’язаний зі зменшенням кількості лейкоцитів, а значить зниженням захисних сил організму.

  1. Сильні головні болі

Погіршення кровопостачання головного мозку призводить до виникнення головного болю. Часті головні болі можуть бути ознакою лейкемії, а також такого загрозливого життя стану, як внутрішній крововилив в мозок.

  1. Блідість шкірних покривів

Подібно головних болів, втоми або задишки, незвична блідість шкіри також може бути ознакою анемії у хворих, як з гострою, так і з хронічною формою лейкемії. Як правило, при цьому вона відчуває постійну і сильну втому.

  1. Болі в суглобах і кістках

Біль і ломота в суглобах і кістках – відносно рідкісний, але явний симптом при лейкемії. Утворення клітин крові відбувається в тканинах кісткового мозку. Тому при будь-яких болях в кістках слід звернутися до лікаря.

  1. Збільшені лімфовузли

Слід періодично перевіряти лімфовузли в області шиї, пахв і в паху. При лейкемії лімфовузли збільшені, добре видно, але при цьому безболісні. Якщо ж лімфатичні вузли залишаються збільшеними протягом тривалого часу, або вони продовжують рости, це може бути пов’язано з розвитком лейкемії або лімфоми.

  1. Висипання на шкірі

Приблизно один з 20 хворих на лейкемію має висипання на шкірі. Вони можуть бути двох видів: схожими на алергічну кропив’янку або у вигляді підшкірних гуль.

  1. Часті інфекції та їх рецидиви

При появі будь-якої інфекції в організмі, яка практично не піддається лікуванню, вам необхідно зробити клінічний (розгорнутий) аналіз крові для перевірки рівня лейкоцитів, гемоглобіну, тромбоцитів.

Показники рівня білих кров’яних тілець, які не відповідають нормі, свідчать про ослаблену імунну систему. Це і пояснює схильність організму до частих інфекцій і простуд. Ці та інші симптоми, як, наприклад, втома або слабкість, – серйозний привід звернутися до лікаря.

Діагноз «лейкемія» є для людини завжди несподіваним. Оскільки лейкемія може роками протікати безсимптомно, і часто симптоми лейкемії збігаються з симптомами інших захворювань, важливо регулярно проходити медичне обстеження.

Джерело - zatyshok

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень