«Як за ті гроші ви хліб їсте?», – рівнянка розповіла про хабарництво в ОНКОцентрі Рівного і розцінки

Нещодавно у неї померла близька людина

Рівнянка Наталія опублікувала пост у групі у фейсбуці про ситуацію в Рівненському обласному протипухлинному центрі.

Зокрема, 1 квітня жінка написала таке (текст подаємо без змін):

Сьогодні поховали близьку мені людину, яка хворіла на рак грудей. Доглядала за нею 2 тижні у відділенні лікарні особисто я.

 

Це просто капець, що там у вашій лікарні твориться!

 

Картина така: лікарям обов'язково треба заплатити на руки тисячу-дві, бо, якщо не проплатиш, до тебе в палату ніхто не зайде!

 

Лаборантам у променевій теж потрібно заплатити, а наступного дня лікар заходить у палату до безнадійної хворої і сам просить ще 1000 грн, мовляв, для тих же ж лаборантів.

 

А через два дні лікар виписує помирати додому, бо вже все уплачено?

 

Як ви живете, нешановні лікарі!

 

Хамите людям, особливо в поліклініці, бо знаєте, що людина в безвиході готова кланятись вам.

У вас же теж сім'ї є! І хто ви після цього?

 

Бажаю вам, щоб усе «добро» повернулось вам сторицею, Рівненський обласний протипухлинний центр!

РАДІО ТРЕК поспілкувався з Наталією. Рівнянка говорила дуже виважено та спокійно попри те, що її близької людини днями не стало. 

Найбільше вражає те, як лікарі витягують гроші з безнадійних хворих, каже Наталія:

- Побори і благодійні внески – це обов’язково в онкоцентрі.
 

Моя близька людина, я не можу розголошувати її імені, захворіла навесні 2020 року, а майже через рік її не стало. Вона лікувалася і вірила, і хотіла жити.
 

Я допомагала хворій, бо вона не могла вже самостійно пересуватись, тому два тижні у відділенні променевої терапії я була поруч. Все почалося ще з заселення у медзаклад. Ми довго чекали, поки з’явиться місце у палаті. А потім, коли ми вже «домовилися» про госпіталізацію, від пацієнтки, яка вже там була, дізналися, що ліжко пустувало давно.
 

Там було місце у палаті, але вони напевно так чекали, щоб за ліжко домовилися!
 

Хвора проходила дві процедури опромінення на різних поверхах, тому я допомагала їй ходити і бачила все на власні очі. Ми прийшли на промені і заплатили лаборантам по 500 грн.
 

А вже наступного дня прийшов лікар, сів поруч на ліжку, ніжно взяв хвору за руку і промовив: «Треба заплатити за промені, треба дати 1000 грн для лаборантів, я їм маю передати… по 500 грн».
 

І жінка дала ці гроші. А як не дати, там всі дають, бо жити хочуть, продають хати і дають!
 

Особисто я купувала лікарям елітні напої, щоб хоч іноді заходили у палату і щось робили.
 

А завершилося все так само погано, як і почалося.
 

Перед госпіталізацією хвора здала тест на коронавірус, але згодом лікар почав знову вимагати здати аналіз повторно. Під час променевої терапії у хворої піднялася температура і лікар сказав, щоб я брала хвору і  везла здавати ПЛР-тест.
 

Я була просто у розпачі, як і куди мені везти важкохвору людину, якщо вона й ноги сама ледве переставляє… Тож замовила тест в обласному центрі громадського здоров’я. Дівчата приїхали і все зробили. Тест виявився негативним, а хворій треба було ще пройти 12 сеансів для завершення курсу променевої терапії.
 

Попри це жінку все одно наступного дня виписали додому… помирати. Хоча ми заплатили 1000 грн благодійного внеску через термінал за променеву терапію. Гроші заплатили, а процедуру не завершили.
 

Медсестри, ставлення яких до хворої було дуже людяне, самі здивувалися, що нас виписали додому, не закінчивши курс терапії. Після цього я вперше перед хворою не стрималася і розплакалася, я все зрозуміла…
 

Я не можу сказати, скільки за два тижні пішло грошей, бо тоді не рахуєш, а просто надієшся на допомогу. Багато пішло.
 

Там у лікарні взагалі жах робиться… Все побудовано на хворобах і смертях людей. Ставлення лікарів жахливе. Там у них є курилка, де вони цілі дні проводять у бесідах. Виганяють пацієнтів з кабінетів, а самі тікають курити.
 

Я розумію, що у лікарів не вистачає співчуття на всіх. Але як настільки нехтувати людьми, зневажливо ставитися до своїх пацієнтів? Лікарі знають, що у всіх пацієнтів є гроші, бо без грошей там немає що робити. Хворі і їхні рідні останнє продають. Як брати гроші, знаючи, що людина помирає?
 

Як ви, лікарі, за ці гроші хліб можете їсти?, - розповіла Наталія.

Відповідь на це питання РАДІО ТРЕК намагався отримати у керівника обласного протипухлинного центру Григорія Максим’яка. Він повідомив, що через цю ситуацію провели внутрішнє розслідування:

- Так, ми бачили пост у Фейсбуці і все перевірили.

Такої ситуації у нас немає, грошей ніхто не бере у нас.

 

У нашому медзакладі є відеоспостереження і там, де проводять променеву терапію, теж є. Ми переглянули записи з відеокамер і подібних фактів не зафіксували.

 

На жаль, у повідомленні жінки не написані жодні прізвища, тому і немає можливості щось з’ясувати.

 

Взагалі, подібні дописи з’являються нечасто.

 

У нас є перелік ліків, які входять у пакет НСЗУ. Ті препарати, яких у нас немає, пацієнти купують за власний кошт. Благодійний внесок за променеву терапію у нас оплачують іногородні пацієнти.

 

Але все триватиме доти, поки обласна рада не затвердить перелік платних послуг. Ми вже подали документ і його розглянуть на наступній сесії обласної ради.

 

Наш заклад перенавантажений постійно. Потужність диспансеру – 230 місць, а лікується близько 300 пацієнтів.

керівник Рівненського обласного протипухлинного центру Григорій Максим’як

Григорій Максим’як зауважив, що на лікування онкохворих дуже вплинула пандемія коронавірусу. Пацієнтів приїжджає менше.

- Наразі смертність від онкохвороб на Рівненщині одна з найнижчих в Україні.

Але, на жаль, хворі, які через пандемію не доїхали до нас на дослідження, звернуться за медичною допомогою пізніше.

І це буде проблема, бо буде дуже багато занедбаних хворих, - розповів Григорій Максим’як.

Про скаргу рівнянки вже стало відомо і в обласному управлінні охорони здоров'я. Його керівник, Олег Вівсянник, каже що подібні повідомлення від пацієнтів надходять вкрай рідко:

- У 2020 році таке повідомлення було лише одне, тож ми звернулися до правоохоронних органів для встановлення обставин і фактів. І на цьому справа зупинилася.

 

Я закликаю усіх людей, якщо ви маєте докази протиправних дій медичних працівників, або, якщо з вас вимагають гроші, звертайтеся до поліції і на гарячу лінію ОДА.

 

Щодо скарги пані Наталії, то ситуацію вивчають фахівці центру і проведуть необхідні заходи перевірки цієї події.

Аби спробувати поставити крапку у цьому питанні, РАДІО ТРЕК надіслав офіційний запит щодо розміру зарплат медичного персоналу Рівненського обласного протипухлинного центру, переліку медичних засобів та препаратів, які НЕ входять до пакета НСЗУ і переліку офіційних платних послуг, які незабаром там мають розпочати надавати.

Радіо ТРЕК у Telegram і Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень