Квоти перестали діяти? Російської мови на телебаченні стало більше, ніж української

Де-юре україномовних програм більше, але говорять у них – російською

В Україні проаналізували мову контенту шести найпопулярніших телеканалів:

1+1, «Україна», СТБ, «Новий канал», Інтер та ICTV.

Вперше за два роки кількість російськомовного контенту в ефірах «Великої шістки» перевищила кількість української мови. Про це свідчать результати аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2020 році» руху «Простір свободи».

З 2018 року кількість україномовних програм різко впала.

 

У жовтні 2018 року був історичний максимум – 64,4%. А вже у жовтні наступного року україномовного контенту стало 39,6%, цьогоріч – 40,9%.

Своєю чергою, російського контенту стало куди більше. У 2018 – 7,3%. У жовтні наступного року – 27,1%, а у 2020-му році – 46,0%. Більше було лише у 2011 році – 46,8%.

«Простір свободи» відстежував мовлення шести найпопулярніших національних телеканалів наприкінці жовтня 2020 року. Моніторинг тривав 48 годин.

Як пояснили у «Просторі свободи», норми закону про телебачення і радіомовлення вимагають, щоб 75% контенту на загальнонаціональних телеканалах транслювалося українською мовою.

Водночас україномовною може вважатися та програма, де українською спілкуються тільки ведучі. Натомість активісти порахували, скільки часу звучить російська та українська мова в ефірі, аби отримати реальні цифри.

За цей час активісти дізналися, що українською мовою програми йшли 19 годин 40 хвилин, програми українською та російською мовою – 6 годин 15 хвилин, а програми російською мовою – 22 години 05 хвилин (нагадаємо, що моніторинг тривав 48 годин).

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень