Квартири купувати невигідно, або Чому краще роками бути квартирантом

Від початку року в Україні введено в експлуатацію майже 25 тисяч нових квартир

На ринку нерухомості триває глибока криза, яка почалася разом з повномасштабним вторгненням. У першому кварталі цього року в Україні ввели 25 тисяч нових квартир. Більшість цього житла почали зводити ще до війни. Поки орендувати житло українцям вигідніше, ніж купувати своє, йдеться у звіті НБУ.

Іпотеки практично немає, за рік війни в Україні видали 250 таких кредитів. Державні програми хоч і працюють, але не стабільно.

Регулятор вважає, що за таких умов ринок нерухомості ще довго буде пригніченим через:

  • війну;
  • зниження доходів населення;
  • значну еміграцію.

Оскільки житловий фонд зменшується через руйнування, а нові проєкти розпочинаються дедалі рідше, дедалі ймовірнішим стає дефіцит пропозиції на ринку житла в довгостроковій перспективі, — сказано в прогнозі Нацбанку.

Ціни на житло, яке виставляють продавці, не відповідають ринковим реаліям. Продавали такі квартири на чверть дешевше, ніж вказували в оголошеннях.

Про те, що ціни на ринку нерухомості далекі від свого природного, підкріпленого ринковими чинниками рівня, свідчить і співвідношення ціни та оренди. Воно й далі майже вдвічі перевищує історичне середнє. Умови оренди привабливіші за придбання, що й надалі стримуватиме купівельну активність на ринку житла, — йдеться в повідомленні.

У звіті йдеться про те, що за нинішніх цін на житло вигідніше орендувати квартиру понад 17 років поспіль, ніж її купити.

Попри те, що весною 90% забудовників планували відновити роботу на будмайданчиках, на сьогодні це зробили тільки половина. При цьому прийнятними темпами будує тільки чверть компаній. Найбільше активних будівельних майданчиків на Заході України та у столиці.

Джерело: ФОКУС

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень