Курс на дефолт: відомо, коли білорусь піде слідом за російським кораблем

У білорусі слідом за росією взяли курс на суверенний дефолт

Влада білорусі прийняла постанову про розрахунок по зовнішніх державних позиках, залучених від МБРР, ЄБРР, СІБ (Північний інвестиційний банк) у білоруських рублях за офіційним курсом Нацбанку на дату платежу.

Фінансові органи білорусі назвали це «вимушеним заходом, який був викликаний санкціями з боку Заходу проти країни».

У той же час, зміна валюти платежу на білоруський рубль трактуватиметься як дефолт, зазначив голова Комітету ВР України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев:

- Справи в РБ дійсно йдуть погано. За оцінками S&P, у базовому сценарії в 2022 р. експортно-орієнтована економіка РБ впаде на 15%, в 2023 р. - ще на 5%, а країна оголосить дефолт протягом 12 місяців. Половина зовнішнього товарообігу РБ зав'язана на російську економіку, що занурюється в кризу, а ще 30% на ЄС і Україну, експорт в які (ПММ, калійні добрива, молочка, продукція машинобудування, деревина), обрушиться. Привабливість РБ як країни транзитера для Китаю в рамках Шовкового шляху різко знизилася через санкції та загрози повної заборони на вантажні перевезення з ЄС.

За березень 2022 року золотовалютні резерви білоруського нацбанку скоротилися одразу на 8,4% (що дорівнює 693 млн. доларів), а до цього у лютому ще на 3% (259 млн. доларів). Останні два місяці вони знизилися на 11,2%.

- З такими темпами скорочення резервів країна просто «вилетить у трубу» протягом року, отримавши дірку в платіжному балансі, обвальну девальвацію та дефолт, навіть без заморозки активів центрального банку, - заявив Гетьманцев.

До цього міністерство фінансів рф вперше оголосило, що виплатить зобов'язання за суверенними єврооблігаціями перед іноземними кредиторами в рублях.

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень