Купувати долар зараз не варто: Економісти зробили прогноз на курс валют

Проте гривня перебуває над прірвою

У грудні гривня може зміцнитися, а долар впаде нижче 40. Тож скуповувати долари не варто, вважають аналітики фінансового ринку. Підстав для девальвації гривні зараз немає, вважає економіст Олег Пендзин. Завдяки експорту сільськогосподарської продукції в Україні зараз вистачає валютної готівки і це дає підстави для подальшого зміцнення гривні.

- Наразі потрясінь на ринку не очікується, а у разі продовження «зернової угоди» ще на рік гривня зміцнішає і може навіть наблизитися ближче до офіційного курсу, - каже Пендзин.

Його думку поділяє й керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій. Він вважає, що долар у наступному році може виявитися значно дешевшим за той, що закладено в бюджет-2023.

Нацбанк продає валюту з резерву

Проте є ризики, що гривня й надалі дешевшатиме. Наразі Нацбанку не вдається втримати національну валюту від знецінення. Для підтримки національної валюти НБУ від початку року продав на валютному ринку вже 20,2 млрд доларів. На 1 січня 2022 року валютний резерв Нацбанку становив 30,94 млрд доларів, повідомив голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин. Проте завдяки валютним надходженням від закордонних партнерів валютний резерв НБУ зараз становить 25,4 млрд доларів.

Що може врятувати гривню?

Стабілізувати курс гривні може швидке закінчення війни з перемогою України. Тоді в країну мають надійти щедрі інвестиції, і це призведе до насичення ринку валютою, а отже й зможе зміцнити гривню. 

Джерело: biz.today

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень