Куди поїхати в Україні влітку: варіанти відпочинку

Туристичного буму не буде

Українська туристична галузь страждає від відсутності державної стратегії розвитку сфери. Якщо інші країни вибудовують туризм як бюджетоутворюючу галузь і отримують від неї величезні доходи, то в Україні цим ніхто реально не займається, хоча можливості колосальні.

У Європі розуміють усю критичність ситуації та розробляють плани щодо порятунку туризму. А в Україні підтримка цієї сфери лишається на плечах підприємців, які зіткнулися з форс-мажорними обставинами.

За даними Міністерства культури, станом на середину квітня збитки туристичної сфери через карантин становлять 1,5 млрд доларів. 

А з урахуванням того, що втрачено і травневий сезон, втрати будуть значно більшими.

Але і це не все. Різкого підйому внутрішнього туризму в Україні не очікують, запевняє заступник голови Комітету з туризму Торгово-промислової палати України Володимир Царук.

“Відпочивати люди будуть, але розраховувати на бум внутрішнього туризму влітку-2020 не варто.

 

Тут хоч би дати можливість готелям і санаторіям якось утриматися на плаву після кількох місяців простою”, – зазначив він.

Не краще йдуть справи і у туроператорів. Останні 7 років вони й так перебувають у непростому становищі, й карантин тільки погіршив ситуацію.

Експерти туристичної сфери відзначають, що формати відпочинку неодмінно зміняться. І пов’язано це з бажанням потенційних відпочивальників убезпечити себе і рідних в умовах епідемії коронавірусу. За словами Царука, на перший план виходить безпека відпочинку, яка виражатиметься в бажанні відпочивальників дистанціюватись одне від одного. Тому в тренді наразі буде відпочинок преміумкласу в котеджах.

“Уже зараз вони бронюються на ціле літо, а то й до кінця року.

І їх залишилося критично мало.

Плюс ековідпочинок у Карпатах: садиби, мініготелі, де небагато туристів”, – сказав експерт.

Звичайно, буде затребуваним і відпочинок на морі, але ось на предмет безпеки такої відпустки питання є.

Більш оптимістичною в цьому питанні експертка із внутрішнього туризму, авторка проєктів “Знайдено в Україні”, “Великий готельний перепис” Лала Тарапакіна. Хоча вона згодна зі зміною формату відпочинку в результаті нинішніх подій. За її словами, співвітчизники вже починають активно бронювати відпочинок в Україні.

“Однозначно найпопулярнішим українським продуктом 2020 року стануть лонг-вікенди. 

Люди намагатимуться “наздогнати” свої робочі графіки, тож подорожуватимуть у вихідні.

Для тривалішого відпочинку попит матимуть заміські комплекси або санаторії, куди батьки зможуть відправити своїх дітей із бабусями та дідусями на тиждень-другий і де можна буде оздоровитися”, – говорить Тарапакіна.

Якщо брати відпочинок біля моря, з готельних форматів популярними стануть недорогі будиночки або апартаменти з можливістю готувати прямо на місці, щоб заощаджувати гроші.

“Буде дуже поширеним так званий зелений туризм, коли люди розміщуються в невеликих готелях, на 5-6 номерів.

Зазвичай вони розташовані на фермах і дають змогу харчуватися свіжими продуктами, які там вирощуються, й оглядати місцеві природні красоти”, – розповідає автор турпроєктів.

Крім того, цьогоріч буде модним їздити не лише в розрекламовані місця відпочинку, а й до віддалених і маловідомих куточків нашої країни.

“За карантин у нас люди встигли належатися, тому буде затребуваним активний відпочинок із метою дізнатися щось нове, а не просто приїхати до знайомого готелю і полежати на пляжі.

Багато хто почав цікавитися старовинними замками і фортами України, до яких важко дістатися і біля яких не зовсім розвинений туризм. Але зараз якраз час для такого формату з можливістю відкриття нових цікавих місць“, – розвиває думку знавець внутрішнього туризму.

Що стосується можливості підвищення цін на готелі та послуги, експерти сходяться на думці, що в 2020 році це малоймовірно з урахуванням падіння доходів у населення.

“Я сподіваюся, що підвищення цін не станеться, в деяких регіонах вони і так були немаленькі. Тож кожен знайде місце для відпочинку під свій бюджет. Може, точкові подорожчання і будуть, але в основному ціни залишаться колишніми”, – ніби додає до його слів Тарапакіна.

Нагадаємо, влада Єгипту вирішила відкрити готелі для внутрішніх туристів. Умовою уряду для туристичної галузі є робота установ  для не більше ніж 25% відпочивальників, яких можуть прийняти. Карантин вже завдав збитків економіці країни у 1 мільярд доларів.

Повідомляє НАРОДНА ПРАВДА

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень