Крадуть українських дітей і роздають як трофеї: Яка схема вивезення підлітків з окупованих територій (ФОТО)

В Кремлі придумали нову схему

Росія продовжує красти українських дітей з окупованих територій. З Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей вивезено майже 20 тисяч дітей.

Частину з них передано на усиновлення в російські родини. Часто імена, прізвища та місце народження дітей змінюються, тому відшукати їх у РФ дуже складно.

Повела на шопінг, а потім забрала до себе

За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, тепер у РФ наші діти використовуються для піар-компаній. Російські депутати, урядовці, регіональні чиновники почали шукати собі українську дитину для «усиновлення».Один із

перших подібних гучних випадків стала історія усиновлення підлітка Філіпа Головні з Маріуполя російською омбудсменкою Марією Львовою-Бєловою

У Маріуполі у хлопця залишився вітчим із дружиною, які останні роки дбали про нього, рідна мама Філіпа померла у 2017 році.

Хлопця навесні 2022 року вивезли з Маріуполя росіяни. Його багатоквартирний будинок, у якому він жив із родиною вітчима, зруйнували росіяни.

До кінця травня 2022 року підліток перебував в одному із центрів у Донецьку, куди загарбники звозили українських дітей, а потім він опинився у пансіонаті «Поляна» у Підмосков'ї. Там його і побачила Львова-Бєлова.

У сюжеті фільму про українських дітей, яких вивезли до Росії, знятого журналісткою BBC для британського телеканалу, Філіп розповідав, як він потрапив до родини Львової-Бєлової. Інтерв'ю проводили у присутності помічника російської омбудсменки.

Спочатку Бєлова запросила хлопця на шопінг у магазин, де купила йому речі. А потім покликала додому до своєї родини. Вже ввечері підлітку сказали, що він житиме з ними.

Тоді у Філіпа трапилася істерика, він дуже хотів повернутися додому, до Маріуполя. Але згодом, за його словами, переосмислив усе і змирився, відгородився «стінкою». Зараз Філіпу вже 18 років.

Мав щасливий вигляд, але двічі втікав до України

Разом із Філіпом Львова-Бєлова знайшла і ще одного маріупольця, підлітка Богдана Єрмохіна, якого потім передала до названої родини. У різних рекламних відео Богдан виглядав щасливим, був прикладом того, як нібито його покинули у Маріуполі, а в Росії дали щасливе майбутнє.

Та сам Богдан двічі намагався втекти та повернутися до України. Двічі його затримували.

 

За нього боролася його двоюрідна сестра, правозахисниця Катерина Бобровська, а також служба омбудсмена України.

Після чергової втечі та спілкування зі співробітниками ФСБ Богданові довелося давати інтерв'ю пропагандистським ЗМІ, де він розповідав, що нібито його залякують представники України, шантажують родичами.

Коли перед 18-річчям українцю надійшла повістка у військкомат, він відкрито звернувся до президента Володимира Зеленського із закликом про допомогу. Богдана вже повернули в Україну.

Бєловій нічого не залишалося робити, як знову збрехати. Виявляється, лише двоє українських дітей побажали повернутися до України, серед них і Богдан Єрмохін. Тому його також повернули.

Російська омбудсменка особисто вивозила дітей із Донбасу

До того, як стати омбудсменкою Львова-Бєлова багато років займалася благодійністю у РФ. Вона нібито виступала за те, щоб захистити дітей з інвалідністю від психіатричних інтернатів, дати їм шанс жити самостійно.

Насправді жінка отримувала сотні тисяч рублів від благодійників та бюджету, а про її заклади ширилися різні чутки. Аж до того, що на підопічних оформлюються кредити, а самих хворих використовують для картинки, щоб отримати чергові гроші.

Вивезенням українських дітей Бєлова займалася від початку повномасштабного вторгнення. Вона особисто приїжджала на окупований Донбас, щоб вивезти маленьких українців.

За офіційними даними, у жовтні 2022 року в російських сім'ях опинилося 380 дітей.

У своєму Telegram-каналі Львова-Бєлова писала про те, як вивозить маленьких українців. Так, вона розповідала, як вивозила з одного дитячого будинку на Донбасі 13 українських дітей до «нових батьків». Показала відео маленької дівчинки Шурочки з України, яка питала, коли вони поїдуть до нових батьків.

За словами жінки, українських дітей розвезли до Московської, Калузької, Тульської, Воронезької області, в Ямало-Ненецький округ.

- Усього до кінця тижня батьки з'являться у 108 дітей-сиріт Донбасу, які набули російського громадянства. Шурочку передали мамі найпершою, – написала Бєлова.

Депутат із дружиною забрали вкрадену українську дівчинку

Ще одна історія – усиновлення українських дітей депутатом Держдуми РФ, лідером партії «Справедлива Росія – Патріоти – за Правду» Сергієм Мироновим та його дружиною. Вона стала відома завдяки журналістським розслідуванням опозиційних російських ЗМІ.

За заявою омбудсмена Дмитра Лубінця, до родини Миронова та його дружини Інни Варламової потрапила маленька 10-місячна дівчинка Маргарита Прокопенко. Їй змінили ім'я, тепер вона Маша Миронова.

Разом із нею було передано і 2-річного хлопчика, на ім'я Ілля. Але під час обстеження у хлопчика знайшли захворювання, і куди він подівся далі – не відомо.

Як виявилося, ці діти з Херсонського будинку дитини. Вони перебували у Херсонській обласній лікарні, коли туди приїхала дружина Миронова.

Вона оглянула дітей. Після від'їзду Маргариту та Іллю директорка дитячого будинку вимагала терміново виписати.

Вивезли та віддали російським батькам

Росіяни використовують різні способи викрасти українських дітей. Багато випадків, коли під приводом відпочинку в таборі на морі батьки з окупованих територій самі відпускали своїх дітей.

Та повертати назад дітей ніхто не збирався. Цим зараз займаються благодійні організації.

Дітям-сиротам, яких вивезли з окупованих територій та передали до російських родин, часто змінюють імена, прізвища, місце народження, тому відшукати всіх і точно встановити скільки їх зараз у РФ, дуже складно.

Так російський телеканал «360» зняв два роки тому сюжет про те, як вивозили дітей з інтернатів та дитячих будинків Донецька та Вуглегірська до Росії та передавали до прийомних родин. Йшлося там про двох сестер Олесю та Віку з Донецька, які, за словами авторів сюжету, є сиротами та не пам'ятають своїх рідних.

Їх просто взяли та передали до прийомної російської родини. Львова-Бєлова теж брала участь в цих обмінах.

За даними платформи «Діти війни» (childrenofwar.gov.ua), депортовано або вимушено переміщено 19 546 українських дітей, повернуто 388.

Джерело: OBOZ.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень