Корпоративи – щотижня: українка розповіла, як влаштувалася та працює у нафтовій компанії у Норвегії

Щоправда за власний кошт і виключно після роботи

Фото ілюстративне

Юлія Вєтрова приїхала до Норвегії з Запоріжжя у березні 2022 року, підтвердила там українську технічну освіту і знайшла роботу в нафтовій компанії.

Юлія — одна з тих, що отримали статус тимчасового захисту в Норвегії від лютого 2022 року. І одна з небагатьох, кому вдалося працювати за здобутою вдома спеціальністю. Вона закінчила запорізький авіаційний коледж та Національний технічний університет, але за спеціальністю в Україні ніколи не працювала. Натомість мала досвід роботи стюардесою й перекладачкою з англійської.

Про досвід українки матеріал розмістило видання Тексти.

Далі пряма мова українки у дещо скороченому варіант:

- Мій рівень технічної освіти виявився цілком достатнім для роботи в Норвегії.

 

Проте й після підтвердження диплома довелося ще здобувати потрібні сертифікати на місцевих курсах.

 

Без сертифікатів вам навіть дриль у руки ніхто не дасть. Для різних видів робіт мені потрібні різні сертифікати — загалом 5-6 штук.

 

Юлія Вєтрова

Наприклад, є окремий сертифікат на «гарячі роботи» (тобто всі інструменти, що нагріваються або утворюють іскри під час роботи).

- Іноді навчання оплачує компанія, але я робила це самостійно. Вартість таких курсів починається від 200 євро.

 

Наприклад, комплекс з трьох різних теоретичних і практичних курсів, які мені потрібні для теперішньої роботи, коштує приблизно 2000 євро.

 

Щоб отримати сертифікати, потрібно здати екзамени й показати, що ти вмієш робити, як ти знаєш правила безпеки і як їх дотримуєшся.

Увесь матеріал на цих курсах здебільшого дуже прикладний і потрібний у роботі. Турботі про безпеку працівників приділяють дуже багато уваги. Але іноді й доходить і до смішного: наприклад, колега проходила курс із користування сходами на підприємстві, які вели на висотну ділянку, де вона мала працювати, - розповідає українка.

Інтеграційні курси

В інтеграційній програмі, яку норвезька влада пропонує українцям, як і всім прибулим з інших країн шукачам захисту чи притулку, є уроки норвезької мови, курс суспільствознавства і практика: робота по кілька днів на тиждень.

Практика дає можливість краще вивчити мову та знайти роботу в майбутньому.

Під час навчання на програмі слухачам виплачують зарплату, з якої потрібно платити податки. Тривалість навчання визначають індивідуально, вона може тривати й до двох років. Тих, хто працевлаштувався, виключають з адаптаційної програми.

- За організацію практики під час адаптаційної програми взялася сама, бо я хотіла знайти роботу за спеціальністю, тому почала шукати компанію, в якій мене погодилися б узяти.

 

У мене була можливість влаштуватися працювати в готель, була пропозиція перекладати з англійської для українських військових, які навчалися в Норвегії. На першу роботу я погоджуватися не хотіла, а за другу готова була братися, але дуже довго чекала запрошення на медичні тести.

 

Воно прийшло надто пізно — коли я вже працювала за своєю здобутою в Україні спеціальністю інженера-налагоджувальника електронних машин.

 

Хочу до вас на практику

У Норвегії за українцями (як і за усіма біженцями з інших країн) закріплюють кураторів, які допомагають з побутовими питаннями, адаптацією та пошуком роботи (окрема людина для кожного напряму). Їхню роботу оплачує або місцева громада, або волонтери.

- У мене було три куратори з різних питань і один з них (який насправді прийшов тимчасово на заміну, під час відпустки постійного куратора) і допоміг влаштуватися на практику: механіком, вахтовим методом на нафтову платформу.

 

Пізніше запропонували там роботу за контрактом — неповна зайнятість, від замовлення до замовлення.

Це була фізична праця надворі: крутити гайки, перевіряти роботу агрегатів, щось ремонтувати — на висоті, під дощем, снігом і вітрами. Коли був сильний вітер, ще й ліфт не працював, доводилося підніматися зовнішніми пожежними сходами на платформу, що стояла на узбережжі й похитувалася.

- Згодом знайшла роботу в офісі. Для цього розіслала зо два десятки листів, перш ніж отримала перше запрошення на співбесіду.

 

Без рекомендацій не візьмуть

Необхідна умова пошуку роботи — рекомендації. На співбесіді запитують мінімум два-три рекомендаційні листи від норвезьких фахівців. Юлія отримала їх завдяки своїй практиці та волонтерству, яким почала займатися одразу після приїзду до Норвегії.

- Моя нова робота в приміщенні, якраз за спеціальністю, яку я здобула в Україні.

Оплата праці у Норвегії — погодинна. Нині моя зарплата становить 250-300 норвезьких крон (21-26 євро) за годину без урахування податків. На попередній, тимчасовій роботі, було понад 300 крон за годину.

Атмосфера й корпоративи

Тут усі дуже спокійні, доброзичливі й усміхнені. Ніхто нікого не ображає, ніхто не підвищує голос. Немає жодних стресів і нервів.

Не встигли щось сьогодні? Нічого, встигнемо завтра, це не привід скасовувати обід чи працювати після закінчення робочого дня. Якщо вже дедлайни підтискають — то працюють і в позаробочий час, але за подвійну оплату.

Корпоративи — дуже важлива складова робочого життя. Спільні вечері коштом компанії можуть відбуватися чи не щотижня.

- Зазвичай керівництво намагається здружити людей, організовуючи спілкування в неробочий час.

 

Усі наради на роботі проводять норвезькою, навіть якщо половина людей у кімнаті її не знає, їм потім перекладають основне.

Норвезька трохи схожа на англійську, тому я дещо розумію але ще вчу, насамперед технічні терміни. Попросила колег щодня давати мені якесь одне нове слово, - каже Юлія.

- Також дивлюся фільми норвезькою з українськими субтитрами. Мені такий спосіб колись допоміг вивчити англійську.

 

У вільний від роботи час і далі волонтерю, долучаюся до екологічних ініціатив, їжджу працювати на музичних фестивалях.

 

Я стараюся бути корисною й відповідальною. Так знайомлюся людьми та налагоджую контакти.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень