«Потрібен мінімум», - розповідь українки про неприхований матріархат та чому варто повчитися у норвежців

Поділилася не лише спостереженнями за норвезькими сім’ями, а й загалом життям у цій країні

Львів'янка Оксана Бобошко детально розповіла в інтерв’ю «Високому Замку» про життя у цій скандинавській країні, де мистецтвознавиця мешкає близько року.

Через вісім місяців після початку повномасштабної війни я вирішила поїхати до своєї мами, яка живе у Норвегії. Мамі на той час було 87 років, і вона потребувала догляду. Думала, поїду на зиму, а навесні повернуся до Львова. З собою взяла лише зимові речі. Але не так сталося, як гадалося…

Оксана Бобошко з мамою

Електроенергія дорога, але її не прийнято економити

У Норвегії будинки підсвічуються 24 години на добу! – розповіла львів’янка.

На вікнах у норвежців немає фіранок — усі помешкання ніби з відкритою душею та очима.

Темніє у Норвегії рано, тому норвежці, очевидно, підсвідомо прагнуть мати багато світла у домі.

 

Я, до речі, постійно вимикала світло, то господарі мені зробили зауваження: світло має світитися цілодобово! Норвежці - раціональні, але електрики не економлять.

Усі українці, які приїжджають у Норвегію (а їх тут близько 60 тисяч), згідно з колективною програмою захисту, отримують безкоштовно житло (допомога для українців у Норвегії в середньому 500 євро). Це непростий процес.

Коли я приїхала до Норвегії рік тому, то на таке житло треба було чекати близько трьох місяців. Оренда житла у Норвегії - дороге задоволення. Наприклад, оренда житла у селі - 1000−1200 доларів на місяць (з комунальними послугами).

 

Вода тут безкоштовна, а за електрику треба дорого платити. У місті вартість оренди, наприклад, двокімнатної квартири — 1500 доларів (з комунальними послугами).

 

Вміння задовольнятися мінімумом

У Норвегії не прийнято демонструвати свої статки, дорогі автівки, вихвалятися усім цим добром… Тобто скромність у норвежців — у пошані!

Мій довоєнний хештег, який я використовувала у своїх постах у соцмережах, — «хочу хотіти».

 

Так от, у Норвегії він втратив сенс, повірте. Виявляється, тобі насправді потрібен мінімум — і речей, і їжі, і всього решта. І норвежці так живуть. Це феноменальне явище, вчуся цього у них.

Житло й робота

Щоб отримати роботу, потрібні знання норвезької та англійської мов. Іноземці, які приїжджають до Норвегії, мають можливість безкоштовно навчатися у школі (навчання триває мінімум пів року).

Попри те, що життя тут дороге, норвежці отримують достатньо високі зарплати — 3−4 тисячі доларів (з цієї суми ще вираховують податки). Зарплата у кваліфікованих і некваліфікованих працівників не дуже різниться.

 

Якщо робочий, до прикладу, отримує 3−4 тисячі доларів на місяць, то лікар — 5−6 тисяч доларів.

95% людей у Норвегії - се­редній клас. Мільйонери є, але норвежці розповідають, що вони часто виїжджають з країни, бо змушені платити дуже високі податки. А ось пенсіонери у Норвегії живуть добре, дозволяють собі двічі на рік їздити у теплі країни. Мають власні помешкання в Іспанії, Португалії, Туреччині тощо.

Родинне життя

У норвезьких сім'ях панує неприхований матріархат! – ділиться Оксана. Ініціатива у всіх питаннях належить жінкам.

Мені навіть здається, що у виборі чоловіка ініціативу бере на себе жінка. Усе тримає у своїх руках! І не дай Боже образити жінку…

 

Можна сказати, що у Норвегії жінка — попереду всієї планети. Унікальне явище. Жінки гарні, але асоціюються у мене з вікінгами.

Усі обов’язки в сім'ї розподіляються 50 на 50 (немає розподілу на стать). Готує в сім'ї той, кому це більше подобається. Здебільшого — чоловіки.

Чоловіки, до речі, доволі спокійні. У Норвегії є офіційний декрет для батька, в який він обов’язково має піти (триває декрет 3−6 місяців). Тобто чоловіки у всьому допомагають жінці, на вулиці часто можна побачити татуся з візочком. Узимку гуляють з дітьми на санчатах. Кажуть, що норвезькі чоловіки — не романтики, не часто дарують жінкам квіти…

Якщо пара розлучається, то усе майно ділиться 50 на 50 (незалежно від того, скільки у родині дітей). Після розлучення діти два тижні живуть з мамою, два тижні - з татом. Батьки беруть найактивнішу участь у вихованні дітей. Навіть якщо пара офіційно не була одружена, усі обов’язки щодо дітей розподіляються на двох.

Притаманний норвезьким оселям стиль хюгге

Дозвілля

Норвежці дозволяють собі у вихідні піти у ресторан. Посидіти в гарній компанії, трішки випити алкоголю.

Пані Оксана розповідала, що на роботу норвежці беруть з собою ланч-бокси, у кафе на обід не ходять, бо дорого, тому їдять те, що приносять з дому.

Алкоголь у Норвегії надзвичайно дорогий (вартість пива, наприклад, 6−7 євро). Хто має можливість, привозить алкоголь зі Швеції.

У норвежців є цікава традиція: якщо вас запрошують у гості, то всі приходять зі своїм алкоголем. Не прийнято ним ділитися. Тобто ти прийшов, поставив на стіл, що ти любиш пити, це і п'єш… А ось страви до столу подає господиня, яка запросила у гості. Національ­на страва — баранячі голови, але їх рідко готують.

Норвежці використовують напівфабрикати. Дуже популярні піца та канапки, наприклад, з креветками (піца коштує 30 євро). Загалом різнобарв'я у їжі у них немає. Риби споживають багато, вибір — великий, але ціни на рибу «космос»!

Досі не розумію, чому риба така дорога, вона тут всюди плаває… Що мене здивувало — половина населення Норвегії в’яже. І використовують для цього будь-яку вільну хвилину (навіть під час обіду на роботі).

 

Інтер’єр в оселях

В інтер'єрі - пастельні тони, натуральне дерево, шкіра, вовна, в’язані вироби.

Я закінчила три­денні курси з виготовлення овечих шкур, якими декорують будинки, — skinnfeell. Такий декор прийнято дарувати на визначні сімейні події. Тими шкурами накривають софу або м’які крісла.

Щось такого неординарного у помешканнях норвежців немає, все дуже просто, і водночас — дуже затишно, зі смаком, у гармонії. Таке скандинавське хюґе — я його в реаліях побачила. Вдома усюди стоять свічки (це найбільш популярна покупка).

Живе світло дуже важливе у Норвегії, я би сказала, що йому поклоняються, - розповіла Оксана Бобошко.

Раніше про життя у Норвегії ми розповідали у матеріалах:

Повіситеся від нудьги? Українець розповів про життя та витрати у Норвегії

 

Ходять нерозчесані та зі шмарклями: українські батьки дивуються норвезькій неохайності

 

«Це були перші штучні вії, які я тут побачила», - українка порівняла ставлення жінок до своєї зовнішності у нас і за кордоном

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень