Підручники і книги можна відремонтувати: де і хто це робить у Рівному (ФОТО)

Особливо ця послуга популярна серед шкіл

Щорічно в останню суботу травня працівники видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження відзначають в Україні професійне свято. З цієї нагоди редакція «Радіо Трек» підготувала 10 запитань до видавця. А видавництво у Рівному, виявляється, одне.

З 1997 року у Рівному працює видавництво «Волинські обереги». Цю сімейну справу заснувала мама нинішнього директора Віталія Власюка – Тетяна Олександрівна. Батьки Віталія Власюка працювали на Рівненській обласній друкарні. Після розпаду підприємства, маючи унікальний досвід, вирішили започаткувати власну справу. Людей навчали самі. Нині «Волинські обереги» надрукували уже 1 200 книг. Йдеться не про кількість примірників, а саме про назви.

  1. Віталію, як ви обрали назву? Чому саме «Волинські обереги»?

- Ми відштовхувалися від того, що книги – це обереги духовності, це потрібно. Можливо не всім. Але ця справа, яку ми збиралися започаткувати - необхідна. І перша ідея виникла «Обереги». Але оскільки у Рівному вже була фірма з такою назвою, треба було щось допрацювати. Моя мама родом з Волині, і я народився на Волині, а вже з часом переїхали сюди. Тому якось воно так все склалося у «Волинські обереги». Спершу всі нас асоціювали з видавництвом луцьким, чомусь. Хоча, якщо знати історію, то самі розумієте, що ця вся територія називалася Велика Волинь, тому нічого дивного у цьому немає. Тепер у Рівному коли запитують видавництво, то всі асоціюють з назвою «Волинські обереги». Є люди, які займаються друком, оперативною поліграфією. Але серед видавництв ми єдині.

[media=145569] [media=145559]

  1. Чим відрізняється видавництво від друкарні?

- Ми - видавництво з власною друкарнею, надаємо, як зараз модно говорити, повний спектр послуг. Від прийому рукописів - до підготовки макету, друкарські послуги безпосередньо тут у нас. Щоб книга виглядала так, як ви звикли щоб вона виглядала.    

Унікальне видання до річниці Рівного. Делегація обласного центру возила книгу на виставку у Німеччину. Збірник видавництва "Волинські обереги" отримав відзнаку

  1. Як ви підбирали працівників? Чи були тут фахівці?

- Навчали. Мої батьки закінчили фаховий виш - Український поліграфічний інститут імені Івана Федорова у Львові (зараз Українська академія друкарства), працювали в уже згаданій нашій обласній друкарні. У найкращі часи наш колектив був 15 людей. То кістяк – ті хто мали навички, знання і професійну освіту – було п’ятеро осіб. Решта – люди, яких з часом навчили. Це і палітурниці, і друкарі, люди які займалися підготовкою макетів.

Тут друкують книги

Різниця між машинами нижче - понад три десятиліття.

[media=145549] [media=145550] [media=145562]

  1. Перефразовуючи відомий вислів «театр починається з вішалки», з чого починається книга?

 

- Зі слова. Спочатку було слово.

Тисячне видання "Волинських оберегів" - три томи рівненського журналіста, письменника, гумориста і сатирика, члена Національної Спілки письменників України Юрія Берези

  1. Робота над якою книгою запам’яталася найбільше?

- Найпам’ятніша була робота з оригіналом Острозької Біблії. Під час першої інавгурації президента Леоніда Кучми, коли він приїжджав на Рівненщину, йому дарували факсимільне видання. Наша задача була з того примірника зробити копію. Фактично вона виглядала один в один як оригінал Острозької Біблії. Зараз я не знаю, або ж ця книга у колекції Леоніда Кучми, або ж там є музей, де президенти всі свої подарунки зберігають. Можливо там.  

Ще одне факсимільне видання, яким пишається Віталій Власюк – робота над «Кобзарем» 1941 року. 
Факсимільне видання – друк, що графічно точно відтворює оригінал (у тому числі рукопис), враховуючи усі особливості паперу й обкладинки.

  1. Ви згадали про президента. Чи користується ваша друкарня попитом у передвиборчий період?

- Що стосується друку агітаційних матеріалів, то ми здебільшого відмовляємо. Знову ж таки, ситуативно. Якщо замовлення виходить за межі, схоже на чорний піар, чи це якась пряма негативна агітація – ми не беремося за таке. Якщо говорити про нинішній час, я здивований що ми можемо відмовляти тільки через те, що у нас є певний об’єм робіт нашого профілю.  

Під час світової економічної кризи 2008 року видавництво «Волинські обереги» опинилося на межі закриття. Кількість замовлень зменшилася удвічі – до 30 книг на рік. Згодом ситуація покращилася. Торік видавництво «Волинські обереги» надрукувало 85 книг (нагадуємо, йдеться не про наклад, видавці вимірюють це в одиницях «назви книг», - ред..).

  1. Скільки коштує надрукувати одну книгу? На чому можна зекономити?

- Ми завжди пропонуємо замовнику на вибір: чи це буде звичайний офсетний папір (ми не говоримо, що він неякісний, але найдешевший з того, що ми можемо запропонувати), чи папір іноземного виробництва. Але проблема у тому, що Україна не виробляє якісного паперу. Увесь книжковий папір привозять нам з-закордону. Якщо папір нижчої якості – це з Білорусі, вищої якості – зі Словаччини або Швеції. У нас є Жидачівська фабрика (Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат, Львівська область, - ред.), вони виготовляють папір, але його якість бажає бути кращою. Принаймні, ми не дозволяємо собі на ньому друкувати книгу. Це, швидше, газетно-книжково-журнальний папір. Складно визначити скільки коштує один примірник, адже друк книги залежить від багатьох факторів. Орієнтовно, собівартість стартує десь від 50 гривень.

Книга "Рівне 720"

  1. Запитання від батьків. Чому шкільні підручники такої низької якості?

- Дивлячись про що йдеться. Я більш ніж впевнений, що батьки говорять про якість палітурних робіт, що книги у них розлітаються. На великих фабриках, типу київська, харківська, стоїть автоматизована лінія – починаючи від друку макету, і на лінію вже виходить готова книга. І через те, що ці лінії автоматизовані і людський фактор виключений, вони за рахунок швидкості видачі накладів економлять на якості. У нас всі книги робляться вручну. Через те і кажуть, що наші книги мають певну енергетику. На великих комбінатах на це все ніхто не звертає увагу. І другий момент: як користуються цим посібником. Це вже питання і до батьків. Тут не можна всю провину перекладати на виробника.

Крім того, що основний акцент у нас на виготовленні книг, ми робимо підрядні роботи – ремонт. У нас палітурниці вміють, знають як книги відремонтувати.

[media=145901] [media=145903] [media=145902]

І коли йдеться про ремонт духовної літератури – Біблії у першу чергу – то іноді просять зробити палітурку з їхнього матеріалу. У більшості приносять шкіру.

У першу чергу наші замовники - це мами учнів і класні керівники. Приносять на ремонт підручники і шкільні журнали.

Ціна залежить від складності робіт – 50 гривень і вище. Якщо там листочок відірвався, треба підклеїти – звісно, це буде маленька ціна. Якщо книга просто розірвана і її по листочках треба зібрати до купи – то ціна залежить від того, скільки часу наш працівник витратить на роботу. Це, звісно, дешевше нової книги. По-друге, ви у вільному продажі такої книги не знайдете.

  1. Чи не витіснять електронні книги традиційний друк?

- Ні. Гортання на пристрої не може замінити живого спілкування з книгою. Запах книги, хрускіт сторінок. Над книгою працюють люди, у неї є своє енергетика.  

Новинка - двостороння книга у співавторстві двох рівненських письменників. Автори лише днями забрали примірники

Ілюстрації теж малювала рівнянка

     10. Три головні речі, які Ви любите у своїй роботі?

 - Емоції замовника. Коли ти даєш їм книгу і бачиш, що їхні очікування можливо навіть перевершені.

- Друге - що ця робота досі приносить задоволення. Ти зустрічаєшся з різними неординарними цікавими людьми... такі моменти приносять задоволення.

- І третє. Незважаючи на ситуацію в країні, ми працюємо, про нас знають, і ми рухаємося вперед.    

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень