Коли старі гривні замінять на нові і які саме купюри вилучать з обігу?

Частину з них замінять монетами, а частину – банкнотами нового покоління

З 1 січня 2023 року Нацбанк розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003-2007 років. Їх поступово замінять на оновлені грошові знаки, повідомляють у пресслужбі НБУ.

Замість вилучених старих банкнот в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети:

  • обігові монети номіналами 5 та 10 грн зразка 2018 року; 
  • банкноти номіналами 20 та 100 грн нового покоління.

Всі ці зміни пов’язані з бажанням Національного банку України підвищити якість готівки в обігу, зважаючи на зношеність старих банкнот. А ще, на думку Нацбанку, це має покращити готівкові розрахунки та їхню зручність для населення.

Крім того, велика кількість різних дизайнів банкнот одного номіналу в обігу може призводити до плутанини та витрат зайвого часу під час здійснення готівкових розрахунків.

 

Як відбуватиметься поступова заміна?

З початку наступного року НБУ спільно з банками розпочне поступове вилучення з готівкового обігу вказаних банкнот, зокрема:

  • банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  • Нацбанк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

У результаті, потрапляючи в банки, банкноти попереднього покоління більше не будуть повертатися в обіг, а вилучатимуться і передаватимуться до Національного банку для подальшої утилізації.

Важливо, що при цьому такі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть й надалі ними розраховуватися без обмежень, спеціально обмінювати їх не потрібно.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень