Коли прохання не діють: в Україні збираються посилити відповідальність за публікацію «прильотів»

Коригувальникам, в тому числі й несвідомим, на замітку

Фото- та відеофіксація прильотів - заборонена. Навіть для ЗМІ діють окремі правила, в яких вказані часові проміжки, через які можна висвітлювати інформацію
Фото- та відеофіксація прильотів - заборонена. Навіть для ЗМІ діють окремі правила, в яких вказані часові проміжки, через які можна висвітлювати інформацію

В Україні хочуть посилити покарання за публікацію інформації про «прильоти» по об'єктах критичної інфраструктури або будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів держвлади та місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємств, установ чи організацій на території України.

Відповідний законопроєкт вже зареєстрували у ВР.

Цей документ має встановити кримінальну відповідальність для осіб, які поширюють інформацію про вогневе ураження державою-агресором або іншими незаконними збройними формуваннями вищевказаних об’єктів, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генштабом ЗСУ, Міноборони України, Головним управлінням розвідки Міноборони, СБУ чи іншими уповноваженими державними органами або службовими особами, які займають особливо відповідальне становище.

 

Йдеться про злочин, вчинений в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Законопроєктом №8218 пропонуються такі варіанти покарання:

  • штраф від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів (17 000 - 51 000 грн);
  • громадські роботи від 200 до 240 годин;
  • виправні роботи на строк до 2 років.

Зауважимо, що 24 березня 2022 року нардепи доповнили Кримінальний кодекс України новою ст. 114-2 та ввели відповідальність за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Однак, як пояснюють автори документа, поза увагою правового регулювання цієї статті залишились дії недобросовісних громадян, які всупереч неодноразовим заборонам військових та інших державних органів, поширюють в мережі інтернет відомості про вогневі ураження українських об’єктів та наслідки таких «прильотів».

Нагадаємо також, що 27 квітня вийшла спільна заява Мінкульту, Міноборони, медіаспільноти «Медіарух» та представників ЗМІ, в якій сказано:

  • якщо обстріл чи бойові дії стосувалися цивільного об’єкта – інформацію можна публікувати за 3 години;
  • військового – через 12 годин, відповідно.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень