Коли наступного разу відключать світло і що треба зробити зараз: енергетики звернулись до українців

Обмеження прогнозують наступні щонайменше 2 роки

«Укренерго» почало запроваджувати контрольовані аварійні відключення електроенергії по всій країні. Обмеження діють у період пікового споживання для населення (увечері та вранці) і промислових споживачів упродовж усієї доби.

Де можна подивитися графіки? 

На сайті своєї енергокомпанії ви можете знайти графік стабілізаційних вимкнень. 16 травня діють саме стабілізаційні обмеження. Однак раніше застосовувалися екстрені відключення. На відміну від стабілізаційних, вони відбуваються без жодних попереджень.

Коли знову відключатимуть електроенергію?

Щодня в Україні є два пікових періоди: вранці та ввечері. Ймовірно, відключення продовжуватиметься в період похолодання, також складна ситуація буде влітку..

У разі зростання максимального споживання в період 18:00-23:00 «Укренерго» прогнозує введення аварійних відключень побутових та промислових споживачів, – зазначають у компанії.

— На нас чекає складний період. І не стільки влітку, коли ми переживемо ці відключення, скільки взимку, – каже Сергій Коваленко.

 

Дійсно, до великої війни у вересні українці (всі споживачі) використовували близько 9 млрд кВт*год, а в січні – 11,6 млрд кВт*год.

Влітку значно зростає сонячна генерація, що допомагає збільшити виробництво. А от взимку ситуація буде значно складнішою.

Енергетики зараз намагаються знайти шляхи вирішення цієї проблеми. Однак простих способів немає.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що протягом щонайменше трьох опалювальних сезонів Україна буде дуже обмежена в генераційних потужностях. Нам просто фізично не вистачить можливості покрити все споживання.

— Це означатиме, що в нас будуть обмеження.

 

Це не буде мегакатастрофою, але обмеження на 2-3 години, на жаль, наступні щонайменше 2 роки будуть практично нормальною справою, – каже експерт.

Обмеження електроенергії в період пікового споживання, влітку та взимку, на жаль, можуть тривати ще довго. Швидко відновити теплову генерацію чи замінити її буде важко.

Міненерго звернулось до українців: що має зробити кожен

Аби уникнути аварійних відключень, Міненерго звертається до споживачів з проханням про економне та відповідальне споживання електроенергії. Важливо зменшити використання енергоємних приладів у пікові години (особливо ввечері з 17:00 до 22:00), – йдеться у заяві Міністерства енергетики.

Якщо кожен українець скоротить споживання струму хоча б на 30%, це дасть можливість уникнути (або значно скоротити) період відключень.

ВАЖЛИВО:

  • відмовитись від використання потужних електроприладів (кухонних приладів, пральних машинок, обігрівачів, кондиціонерів тощо) в піковий період споживання;
  • вмикати світло тільки в тих приміщеннях, де ви перебуваєте (лампи замінити на енергозберігальні);
  • за можливості максимально скоротити все споживання електроенергії в зазначений період.

Крім того, щоб знайти довгострокове рішення, відновити станції, реформувати систему енергогенерації тощо, необхідні інвестиції у мільярди доларів. І тільки за рахунок допомоги партнерів обійтись не вдасться. 

Тариф для населення поступово зросте щонайменше до рівня собівартості. І перший етап зростання тарифу може відбутися вже з 1 червня. Тому якщо навчитись використовувати струм ощадливо, це допоможе не тільки підтримати енергосистему, але і скоротити суми у платіжках.

Джерело: OBOZ.UA

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень