Колектори будуть вибивати кошти... по-новому

Нацбанк планує принципово оновити підходи до регулювання роботи колекторських компаній в Україні.

Зараз регулятор опрацьовує з колегами з профільного комітету Верховної Ради законопроєкт, який врегулює діяльність колекторських компаній.

У цьому проєкті закону для колекторської компанії з'явиться вимога з дотримання нею правил етичної поведінки з боржником. Також заплановано напрацювати кодекс етичної поведінки для небанківських фінансових установ. У разі порушення колектором правил етичної поведінки будуть передбачені заходи впливу та санкції, в тому числі виключення з Реєстру колекторських компаній.

Поява Реєстру колекторських компаній стане однією із ключових запланованих змін для ринку, зазначають в НБУ. У ньому буде систематизований перелік установ, які можуть здійснювати колекторську діяльність, а виключення з Реєстру означатиме заборону банкам і фінансовим компаніям укладати договори з виключеною установою, призведе до визнання небездоганною ділової репутації власників істотної участі та керівників строком на 1 рік та заборони протягом року займатись колекторською діяльністю.

Виключення з Реєстру є одним із запланованих заходів впливу НБУ у відповідь на незаконні колекторські дії, до якого регулятор може вдатись у разі, якщо учасник ринку не реагує на письмові вимоги та штрафні санкції за порушення вимог законодавства при взаємодії з боржником.

Нацбанк установить додаткові вимоги з етичної поведінки щодо боржника для кредиторів, у тому числі в частині контролю дій залучених колекторських компаній і надання рекомендацій для усунення порушень. Також буде описано підходи до взаємодії колекторських компаній з боржниками.

Найближчим часом Нацбанк планує розробити методичні рекомендації щодо етичної поведінки при здійсненні колекторської діяльності, запропонує всім учасникам ринку повідомити про дотримання етичної поведінки та оприлюднить перелік установ, які повідомили про дотримання таких правил.

Національний банк закликає колекторські компанії переглянути свої підходи до роботи з повернення проблемної заборгованості і почати перебудовувати свою діяльність.

Адвокат Дупак Валентин Германович

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень