Кого і в який послідовності відключатимуть від газу у випадку кризових ситуацій в енергетичній галузі

У переліку є підприємства, ФОПи та населення

Влада України має перелік населених пунктів та підприємств яким обмежать або й перекриють зовсім постачання блакитного пального у випадку кризової ситуації в енергетичній сфері, пише UBR.

Йдеться про поняття «кризової ситуації рівня надзвичайної», коли попит буде значною мірою перевищувати потенціал забезпечення. Видання зазначає, що влада вже знає поіменно кого й коли відключатимуть у такому випадку в першу чергу.

Про це натякнув гендиректор «Оператора газотранспортної системи» Сергій Макагон, говорячи про ризики низьких запасів газу. Проте й, на його переконання, у цьому опалювальному сезоні Україна подібних ризиків немає.

Коли та в якому випадку відключатимуть газ

«Національний план дій» було затверджено у 2015 році, й він передбачає три рівні кризових ситуації забезпечення газом.

Відключення споживачів від газопостачання передбачено тільки на самому останньому рівні. Але й при цьому держрегулятори спочатку мають застосувати усі ринкові механізми для виправлення кризового стану. 

Серед іншого у разі потреби влада може ухвалити рішення про закриття шкіл та інших навчальних закладів, встановити граничну температуру для помешкань українців та громадських закладів.

Графік відключень від газу має затверджувати Міністерство енергетики за рекомендаціями «кризового комітету». До складу останнього увійдуть представники енергетичного відомства, НКРЕКП, РНБО, газотранспортної системи та «Нафтогазу».

Власне вони й складуть графік на основі мінімально необхідного рівня зменшення обсягу споживання, а також визначать групи споживачів, яким обмежать постачання газу.

Облгази щороку передають представникам обласної влади перелік споживачів, яким у першу чергу відключатимуть газ у випадку надзвичайної кризової ситуації.

Споживачів розділять на 5 груп, відповідно до пріоритетності відключення. До останньої групи належать «захищені споживачі», ті хто виконує й соціальну функцію. Їх оператори газотранспортної системи визначають спільно з місцевою владою. До них належать:

  • Виробники харчів щоденного споживання, продуктів що швидко псуються
  • Підприємства що переробляють сміття
  • Заклади охорони здоров’я
  • Підприємства що забезпечують роботи служб порятунку, правоохоронних органів, пенітенціарної служби, органи місцевої влади, водоканалізаційні господарства та крематорії.

Обумовлено зокрема що відключення кожної з груп споживачів має призвести до зменшення обсягів споживання газу областю на 20-23%.

Як приклад видання наводить, що до першої групи в одному з регіонів належить підприємство хімічної промисловості, яке споживає в опалювальний період близько 1,5 мільйонів кубометрів газу на добу. А до другої групи в черзі на потенційне відключення перебувають споживачі з добовим споживанням від 1 до 2 тисяч кубів газу за добу. Зокрема аграрні й паливні компанії, легка промисловість.

Проте у разі кризової ситуації за рішенням оператора до першої групи можуть віднести та захищену групу споживачів. 

До третьої групи належать ФОПи з незначним рівнем споживання газу, державні й правоохоронні органи, банки та церкви.

У четвертій групі лікарні, школи, теплокомуненерго та ОСББ. 

А у п’ятій групі населення у селищах міського типу, районах та обласному центрі.

Разом з тим газопостачальники пояснюють, що швидко відключити споживачів все одно не вдасться. Для цього досить часто треба буквально викопувати трубу чи закривати вентиль, - а це завжди не дуже просто.

Тож більшість експертів схиляються до думки, що цього опалювального сезону впроваджувати подібний план дій у випадку кризи все ж не доведеться, - резюмує UBR.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень