Кинулися подавати заяви: українські чоловіки знайшли альтернативу за кордоном

Вони просять про міжнародний захист, зокрема, у Польщі

Черга в одному із паспортних сервісів у Європі взимку 2024 року

Кількість заяв громадян України на отримання міжнародного захисту стрімко зростає.

У порівняні з минулим роком українці майже в 2 рази частіше просили надання статусу біженця. Ймовірно, збільшення заяв пов’язано зі зміною законодавства в Україні щодо військового обліку.

Як повідомила прикордонна служба Польщі на запит inPoland.net.pl у 2023 році до них подано 1200 заяв про надання статусу міжнародного захисту, щодо 1600 осіб. Найбільше заяв подано у Надвіслянскому відділі прикордонної служби – 1315 осіб, Карпатському відділі – 74, Надоджанському – 65.

Цього року ситуація значно змінилась. У деяких відділеннях зріст кількості заяв склав майже у 200%, а станом на 31 липня 2024 року кількість поданих заяв вже перевищує торішній показник майже вдвічі.

Починаючи з січня 2024 року кількість громадян України, що подали на міжнародний захист склала 2124 заяви, а охороною охоплено 2991 осіб.

  • В січні подано 298 заяви,
  • у лютому – 449 заяви,
  • у березні 403,
  • у квітні 336,
  • у травні – 447,
  • у червні – 520,
  • в липні – 538 заяв.

Нагадаємо, у грудні 2023 року вперше з’явилася інформація щодо змін у законодавстві, через які військовозобов’язані громадяни України не зможуть зокрема оформити закордонний паспорт України або отримати консульські послуги не виконавши обов’язку з оновлення своїх даних. У кінці квітня ДП «Документ» припинило видавати закордонні паспорти, навіть ті, які були замовлені значно раніше у січні-лютому.

Для багатьох громадян України отримання міжнародного захисту є альтернативою у випадку закінчення терміну дії закордонного паспорта, аби легально далі продовжувати перебувати в Польщі.

 

Розгляд справ з отримання міжнародного захисту триває від 6 місяців, але в деяких випадках навіть до 15 місяців.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень