Інколи всього 4 хвилини: чому після кави хочеться в туалет

Переважно це стосується жінок

Дієтолог Олександр Максименко з Вінниці опублікував допис, і пояснив, чому після кави хочеться бігти у туалет.

Вживання кави стимулює моторику товстої кишки. У деяких людей ефект настільки виражений, що вже протягом 4 хвилин після вживання напою підвищується активність ректосигмоїдної кишки (відділ товстої кишки).

Кофеїн може посилювати скорочення анального сфінктера. В одному експерименті тиск на сфінктер посилився через 10-15 хвилин після вживання кофеїну.

Загалом кава (з кофеїном чи без) викликає бажання дефекації принаймні у однієї третини населення, переважно у жінок. Тому не варто узагальнювати цей ефект на усіх людей. Явище переважно пов’язують зі збільшенням моторної активності ректосигмоїдної кишки.

Оскільки такий же ефект на людину справляє і кава без кофеїну, то очевидно справа в інших компонентах кави, а не тільки у кофеїні. Напій стимулює виділення гормонів гастрину та холецистокініну, які також можуть відігравати свою роль у нашому бажанні сходити до туалету.

Гастрин та холецистокінін є нейропептидами, які можуть брати участь у стимуляції гастроколітичного рефлексу. Це фізіологічний рефлекс, що підсилює моторику товстої кишки у відповідь на розтягування шлунка прийманням їжі. По суті, наш організм у такий спосіб виштовхує з товстого кишківника залишки «старої» їжі, щоб звільнити місце для «нової».

Найбільш активно цей рефлекс проявляє себе вранці й відразу після їди.

Виходить, якщо кава викликає посилену секрецію гастрину та холецистокініна, що, своєю чергою, викликає посилення моторики товстої кишки через гастроколітичний рефлекс, це ще один механізм, який може пояснити ранковий вояж у туалет після філіжанки кави, - пише Олександр Максименко.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень