Ігор Хомич запустив у Рівному перші еко-автобуси (ФОТО/ВІДЕО)

Вони повністю покривають один із найбільш навантажених маршрутів

Ігор Хомич - власник автобусного маршруту №1, який за власні кошти придбав і випустив на рейс п'ять великих еко-автобусів

На дорогах Рівного сьогодні з’явилися 5 німецьких автобусів МАН. Це екологічні великогабаритні автобуси на газі.

Вони курсують першим маршрутом «Льонокомбінат – с. Ювілейне», який пролягає через автостанцію «Чайка», центр, ринок, пивзавод і колишню поліклініку №3.

Один з найбільш завантажених маршрутів міста

Нові автобуси – комфортний та екологічний транспорт, яким уже кілька років користуються європейські країни. Зокрема, Німеччина, Британія, Швеція та Нідерланди.

Такі МАНи у Європі тричі ставали автобусами року, розповідає власник автобусного маршруту №1, який і закупив новий транспорт, Ігор Хомич:

Всі європейські країни запровадили автобуси на газу. Їхній досвід варто переймати – вони дбають про екологію.

 

Люди хотіли комфорту, це дуже багато обговорювалося. Тому виникла ідея запустити ці автобуси. Вони 2009-го року випуску і в дуже хорошому стані.

5 німецьких МАНів - вже на дорогах Рівного

У них є низка переваг. По-перше, вони працюють на стисненому природному газі – метані. Це той самий газ, на якому ми щодня готуємо. Він легший за повітря, тому не осідає ні на деталях авто, ні в середовищі. У нього вп’ятеро менші викиди в атмосферу, порівняно з іншими видами палива.

Крім того, нові автобуси вміщають 84 людини, тоді як звичайні маршрутки – лише близько 40. П’ять нових автобусів зможуть значно розвантажити центр міста, адже зможуть перевозити понад 400 людей одночасно.

Місце водія

Автобуси №1 їздитимуть за чітким графіком – з 7-ї ранку до 9-ї вечора.

У міському управлінні транспорту обіцяють, що згодом цей графік руху продовжать. До слова, ці автобуси вже відображаються в онлайн-сервісі «Dozor».

Водій і кондукторка вже готові до першого робочого дня

Щодо самих автобусів, то для зручності пасажирів їх обладнали терміналом для безготівкової оплати проїзду. Також у салоні є спеціально відведене місце для людей з інвалідністю чи матусь із візками, а також ляда, яка виїжджає, щоб людина на візку могла безперешкодно потрапити всередину.

Ось така висувна ляда робить автобус зручним для людей з інвалідністю і мам з візочками

Пізніше автобуси обладнають точкою доступу Wі-Fі.

Вартість проїзду, як і в маршрутках – 6 грн, а для студентів і школярів – 3 грн. Однак є одна особливість, говорить міський голова Рівного Володимир Хомко:

Ми віддали хороший, дуже навантажений маршрут і зробимо все, щоб він був рентабельним. Ми навіть готові трохи допомогти з міського бюджету – по мірі можливості, адже Рівне дуже зацікавлене у таких автобусах.

 

Ми додатково оплачуватимемо якусь частину пільгових пасажирів. Поки що на цьому маршруті всі пільговики їздитимуть безкоштовно, як у тролейбусах. На приватних маршрутах такого ще не було - це вперше і це було побажання власника маршруту – пана Ігоря Хомича.

На фото (зліва - направо): власник автобусного маршруту №1 Ігор Хомич, начальник міськуправління транспорту Володимир Пилипчук, міський голова Володимир Хомко

Якщо цей експеримент вдасться, то всі «напружені маршрути» міста збираються віддати таким МАНам, зауважив Хомко. Їх рентабельність стане зрозумілою уже за 3-4 місяці.

До слова, сьогодні – у день відкриття - усі діти і студенти їздитимуть новими автобусами безкоштовно.

Перевізник сподівається, що його ідею оцінять і рівняни віддаватимуть перевагу саме екологічному транспорту:                                                      

Я вірю, що мешканці Рівного гідно оцінять і підтримають нашу ідею екологічних міських перевезень й активно користуватимуться МАНами. Адже якщо пасажирів буде достатньо, у нас буде змога і надалі збільшувати кількість європейських автобусів на міських маршрутах, - наголосив Ігор Хомич.

Автобус №1 вирушив у свій перший рейс Рівним

Між тим, це уже друга спроба Рівного повернути великі автобуси. Цього разу місто розраховує, що маршрут буде більш рентабельним саме через низьку ціну на газ.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень