ЄС вводить єдиний ковідний паспорт, щоб відкрити кордони

Щоб можна було вільно пересуватися

Фото з ВВС-Україна

Європейський союз вводить з 1 липня єдиний внутрішній ковідний паспорт - не обов'язковий документ, яким ЄС сподівається повернути свободу пересування громадян.

Цифровий ковідний сертифікат буде єдиним для всіх країн ЄС документом, що засвідчує факт щеплення, негативного ПЛР-тесту або нещодавно перенесеного ковіду, підтвердженого в дні хвороби позитивним ПЛР.

Таким чином ЄС хоче повернути європейцям впевненість і бажання спробувати жити, як раніше, вдихнути на повні груди повітря свободи пересування, яку ми так цінуємо і за якою ми так скучили, - сказав глава комітету Європарламенту Хуан Фернандо Лопес Агілар.

Новий документ звільнить власників від необхідності робити додаткові тести і відбувати карантин під час переміщення між країнами Євросоюзу.

Медики в будь-якій країні ЄС зможуть ставити віртуальні штампи про щеплення і тести у внутрішній цифровий ковідний паспорт. А решта країн союзу відтепер зобов'язані будуть приймати його.

Виглядати він буде як QR-код в безкоштовному додатку для телефона, але прикордонники та інші контролери муситимуть приймати і роздруковані версії, попри назву «цифровий сертифікат».

Країни ЄС зобов'язані пускати тільки тих громадян інших країн блоку, які щеплені однією зі схвалених в Євросоюзі вакцин. Зараз їх чотири: Pfizer, AstraZeneca, Moderna і Johnson & Johnson.

Кожна країна окремо не зобов'язана, але може на свій розсуд приймати громадян ЄС, вакцинованих не схваленими препаратами, наприклад, китайською вакциною, якою щеплюють в Україні. Так само, як і визначати, пускати тільки після двох доз чи досить однієї.

Близько десяти країн вже видають внутрішні європейські ковід-паспорти. У середині серпня внутрішні європейські ковід-сертифікати повинні приймати без застережень у всіх країнах ЄС.

Одночасно ЄС поширить їх дію на всі країни, що не входять до Євросоюзу, але не мають з ним жорстких кордонів завдяки Шенгенській угоді: Швейцарію, Норвегію, Ліхтенштейн і Ісландію. Наступним кроком ЄС сподівається перетворити внутрішні ковід-паспорти на закордонні і переконати інші держави визнавати їх, - пише ВВС-Україна.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень