Хто в Україні має право на достроковий вихід на пенсію? Правила оновили

Кому тепер дозволяється йти на заслужений відпочинок раніше передбаченого законом терміну

Українці за певних умов можуть вийти на пенсію за 1,5 року до досягнення пенсійного віку. Це стало можливим завдяки закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства», який набув чинності 30 квітня.

Отже, право на дострокову пенсію мають громадяни:

  • які звільнені з роботи через скорочення штату або ліквідацію підприємства – за 1,5 року до досягнення ними пенсійного віку;
  • батьки дітей, які страждають на рідкісні захворювання, але яким не встановлено інвалідність.

Однак важливою умовою для дострокового виходу на пенсію є повний страховий стаж.

 

Дострокова пенсія при ліквідації підприємства

У такій ситуації працівнику необхідно стати на облік державної служби зайнятості та при відсутності підходящої для них роботи або ж при невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров'я - пенсія оформляється раніше.

Дострокова пенсія для батьків

Достроково вийти на пенсії також можуть матері або батьки багатодітних сімей, а також ті, у кого на утриманні перебувають діти з рідкісними та важкими захворюваннями, у яких немає встановленої інвалідності.

Це стосується, зокрема, матерів, які народили п'ятеро і більше дітей і виховали їх до 6-річного віку, і матерів, які виховують дитину з інвалідністю - по досягненню 50-річного віку і наявності 15 років страхового стажу.

А для батьків, які виховували самостійно п'ятьох або більше дітей, або ж дітей з інвалідністю – по досягненню 55-річного віку та наявності 20 років страхового стажу.

Пенсійний вік в Україні на сьогодні становить, нагадаємо, 60 років для чоловіків та жінок. А от необхідний страховий стаж зростає щороку. У поточному році він становить 29 років, а у 2028 році досягне 35 років.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень