Хто не встиг, той запізнився: Польща більше не зможе приймати іноземців

Імміграційний ресурс країни на межі

На думку економістів Credit Agricole, що беручи до уваги виснажений потенціал імміграції з країн зі схожою культурою (України та білорусі), а також можливе посилення міграційної політики уряду Польщі, простір для подальшого припливу іноземних працівників вже обмежений.

В останні роки на польський ринок праці активно входили іноземці

Сьогодні це приблизно 7% від усієї кількості працівників.

За даними ZUS (Управління соціального страхування Польщі) на кінець червня, в Польщі зареєстровано приблизно 1,16 мільйона людей, які мають відмінне від польського громадянство.

За останні 10 років кількість іноземних працівників збільшилася в 11 разів.

Найбільше у ZUS зареєстровано українців (дві третини від загальної кількості іноземців) – понад 771 тисячу. За останні два роки їх кількість збільшилася лише на 42 тисячі (майже 36 тисяч з них – жінки).

Наступними у списку найчисельніших націй у Польщі – згідно з реєстрами ZUS – є

  • білоруси (134 тисячі),
  • грузини (понад 27 тисяч),
  • індійці (понад 21 тисяча)
  • молдавани (14,5 тисячі).

Дані за перше півріччя 2024 року свідчать про значно менше зростання кількості іноземців на польському ринку праці.

За перші шість місяців цього року в ZUS їх чисельність зросла майже на 32,4 тисячі.

Фахівці називають дві основні причини цієї тенденції

 

По-перше, закінчується «резерв» заробітчан з України та білорусі через мобілізацію чоловіків у першій країні та режим лукашенка в другій.

Кількість громадян віддалених від Польщі країн зростає. Але з різних причин (соціальних, адміністративних) вони не будуть дуже чисельними групами в найближчому майбутньому.

По-друге, є польські можливості.

Серед іншого, економісти Credit Agricole відзначають заяви заступника міністра внутрішніх справ та адміністрації Мацея Дущика, відповідального за міграційну політику.

Заступник зазначив, що кількість іммігрантів у Польщі швидко наближається до межі, встановленої інтеграційною здатністю країни.

Вони стосуються як відсотка іммігрантів, яких суспільство здатне прийняти, не створюючи соціальної напруги, а також інфраструктурних проблем, пов’язаних, серед іншого, з із забезпеченням новоприбулим належних житлових умов, медичного обслуговування та навчання дітей.

Джерело: InPoland

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Раніше звучало
Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень