Хто може брати додаткову відпустку і йти на більш тривалий відпочинок

Кому і скільки дозволяється відпочивати протягом року

Відповідно до закону, усі працюючі громадяни України мають право на відпустку. Її тривалість не може бути меншою за 24 календарних дні. Однак є низка працівників, яким роботодавці зобов’язані надавати ще й додаткові дні відпочинку.

Хто це і про які випадки йдеться – розповідаємо далі.

Кому має надаватися додаткова відпустка

Право на відпустки мають усі громадяни України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами та організаціями, незалежно від форм їх власності, виду діяльності та галузевої приналежності. Також таке право мають громадяни, які працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці

Додаткові дні до відпустки належать, згідно з законом, виробничому персоналу:

  • вугільної,
  • сланцевої,
  • металургійної,
  • електроенергетичної промисловості.

Крім того, право на довшу відпустку мають люди, зайняті на гірничих роботах, на роботах на поверхні шахт, розрізів, кар'єрів і рудників, на будівельно-монтажних роботах у шахтному будівництві, на транспортуванні і збагаченні корисних копалин.

Для них закон передбачає 24 календарні дні основної відпустки із додаванням днів за роки, відпрацьовані на цих виробництвах. Так, щодва роки додається по 2 дні.

 

Але загальна тривалість відпустки при цьому не повинна перевищувати 28 днів. Тобто, після 4-х років, відпрацьованих на такому виробництві, відпустка не збільшуватиметься.

???? Працівникам, які зайняті на підземних гірничих роботах та в розрізах, кар'єрах і рудниках глибиною 150 м і нижче, надають щорічну 28-денну відпустку - незалежно від того, скільки вони там пропрацювали.

А ось тим, хто трудиться в розрізах, кар'єрах і рудниках глибиною до 150 м, дають на відпочинок обов'язкові 24 дні. Але при цьому, якщо вони відпрацювали на такому підприємстві 2 роки або більше, то тривалість відпустки збільшують на 4 дні.

???? Громадянам, які працюють в лісовому господарстві та на підприємствах лісової промисловості, працівникам національних парків і державних заповідників, до складу яких входять лісові площі, а також працівникам лісництв і лісомисливських господарств надають по 28 календарних днів відпустки.

???? Воєнізованому особовому складу гірничорятувальних частин дають на відпочинок 30 календарних днів. При цьому невоєнізованим працівникам гірничорятувальних частин – тільки 24 дні і далі до цієї відпустки додають по 2 дні щодва відпрацьовані роки (однак загалом не більше 28 днів).

Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, надається: жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, а ще – одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у т.ч. і в разі тривалого перебування матері у лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку.

Йдеться про щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

А за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів.

Додаткова відпустка освітянам

Пощастило з відпусткою керівникам навчальних закладів, навчальних частин і педагогічним, науково-педагогічним та науковим працівникам: їм держава дозволяє відпочивати до 56 календарних днів.

При цьому працівникам із ненормованим робочим днем може бути встановлена додаткова щорічна відпустка тривалістю до 7 календарних днів, згідно зі списками посад, робіт і професій, визначених колективним договором чи угодою.

Додаткові відпустки у зв’язку з навчанням

Передбачено чинним законодавством і надання додаткової відпустки у зв’язку з навчанням у середніх навчальних закладах, професійно-технічних навчальних закладах, у ВНЗ, навчальних закладах післядипломної освіти, аспірантурі та у зв’язку з профспілковим навчанням.

???? Так, працівникам, які здобувають загальну середню освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, надається додаткова оплачувана відпустка:

  • на період складання перевідних іспитів в основній та старшій школах – від 4 до 6 календарних днів;
  • на період випускних іспитів – в основній школі – 10 календарних днів; в старшій школі – 23 календарних дні.

???? Додаткова оплачувана відпустка для підготовки та складання іспитів загальною тривалістю 35 календарних днів протягом навчального року надається працівникам, які успішно навчаються на вечірніх відділеннях професійно-технічних навчальних закладів.

Інші підстави надання додаткової відпустки

???? До 15 календарних днів додаткової щорічної відпустки надається держслужбовцям, які мають понад 10-річний стаж роботи в державних органах.

???? Можуть брати додаткові 15 днів на відпочинок і судді, у яких є стаж роботи на відповідній посаді більш як 10 років.

???? Атестованим працівникам прокуратури надається щорічна додаткова відпустка, тривалістю від 5 до 15 календарних днів, в залежності від стажу роботи у прокуратурі.

Людям, які мають інвалідність I і II груп, також надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а людям з інвалідністю III групи - 26.

???? Крім того, Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, віднесеним до 1 і 2 категорії потерпілих внаслідок катастрофи на ЧАЕС передбачено надання додаткової відпустки тривалістю 14 робочих днів на рік.

???? Передбачені додаткові дні відпочинку і працюючим неповнолітнім. Особам, яким ще не виповнилося 18 років, надають відпустку тривалістю 31 календарний день.

А от сезонним працівникам і тим, хто трудився тимчасово, відпустку нараховують пропорційно до відпрацьованого часу.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень