Піти у відпустку і … не захворіти: практичні поради

Від психологів

Що таке синдром людини, що у відпустці, і чому під час довгоочікуваного відпочинку можна захворіти. Відповідають психологи, інформує Ukr.Media.

Нам соромно перед колегами

Виявляється, хвороби під час відпустки можуть бути викликані неусвідомленим почуттям провини, яке ми відчуваємо, коли залишаємо офіс і починаємо офіційно байдикувати. За статистикою, кожна десята людина у світі, яка перебуває у відпустці, несподівано починає хворіти на відпочинку і справа тут зовсім не в акліматизації.

Найчастіше ми відчуваємо підсвідомий сором за те, що залишаємо колег і вирушаємо у теплі краї.

Нам здається, що вони дивляться на нас із заздрістю і ми своєю хворобою ніби показуємо їм: «Та не все настільки вже й добре, друже!»

Відпустка — це додатковий стрес

Також спрацьовує накопичений за останні дні перед відпусткою стрес. Намагаючись у стислі терміни завершити усі важливі справи, ми буквально заганяємо себе, працюючи удвічі більше, ніж зазвичай.

А коли справа стосується довгоочікуваної відпустки, організм просто відмовляється функціонувати, повідомляючи нам, що сталося перевантаження.

Причому, якщо у будні організм ще якось міг впоратися з навантаженням, то зміну біологічного годинника під час відпустки він сприймає як сигнал лиха, і за допомогою хвороби намагається нас зупинити. Мовляв, досить мучити себе, полеж трохи, відпочинь.

Акліматизація теж впливає

Крім іншого, якщо під час відпустки ми їдемо далеко від домівки, різко змінюючи часовий пояс, клімат і навіть час року, організм знову ж таки може почати протестувати. Гірше за все, якщо ми влаштовуємо собі канікули у теплих краях, переміщаючись у спекотний Таїланд або Індію з більш прохолодної країни.

За добу наше тіло «телепортується» у зовсім інше середовище: з іншим атмосферним тиском, вологістю, набором бактерій у навколишньому просторі.

 

І якщо до цього ми були ослабленими та стомленими, то можемо легко підхопити якусь хворобу, навіть не встигнувши доїхати до готелю, адже опірність організму після тривалого перельоту й зміни часового поясу різко знижується.

Також можна легко підхопити хворобу, якщо ваша робота пов'язана з тривалим перебуванням у закритому приміщенні, а під час відпустки ви раптом вирішили дати собі подвійне навантаження і вирушити у похід у гори чи ліс пішки.

Що робити, щоб запобігти синдрому людини, що у відпустці?

По-перше, давайте своєму організму регулярне фізичне навантаження, щоб підтримувати витривалість.

По-друге, частіше відривайтесь від рутини — відвідуйте кінотеатри, виставки, здійснюйте одноденні екскурсії у вихідні, щоб мозок звикав до зміни навколишнього простору.

По-третє, навчіться розслаблятися не лише на відпочинку, але і у звичайному житті. Виділяйте час на відвідування спа-салонів, саун, басейнів, процедур масажу і просто час від часу давайте собі можливість полежати на дивані з книжкою. Тоді жоден відпочинок не буде для вас страшним!

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень