«Хрущовка» чи новобудова? Де платити за тепло дешевше

Експерти порівняли витрати на опалення звичайної двокімнатної кварти, та аналогічної за площею у новобудові

ФОТО BuildPortal

Цікаве порівняння витрат на оплату спожитого тепла опублікували у видані The Page. Для розрахунку обрали два однакових за площею приміщення, у «хрущовці» та новобудові.

«Хрущовки»

Квартири у таких будинках не мають індивідуальних лічильників тепла. Тут встановлено вертикальну систему опалення, тож технічно обладнати квартири лічильниками дуже не просто. Відтак мешканці будинку користуються показниками загально будинкового. Загальна вартість тепла за місяць розподіляється на кожну квартиру відповідно до площі кожної.

Економити на опалені у такому випадку хтось окремо у будинку змоги не має.

У Києві при тарифі на постачання теплової енергії 1 654,42 грн за 1 гігакалорію, 2-кімнатна квартира в «хрущовці» (стандартна площа 47 кв. м, опалювальна – 46 кв. м) споживає на місяць плюс-мінус 0,8 гігакалорії тепла.

 

Тобто платіж за теплову енергію в середньому в цій квартирі становить, залежно від середньомісячних температурних коефіцієнтів, 1 300 – 1 600 грн, – говорить президент ГО «Українська організація захисту споживачів послуг» Олег Тітамир.

Крім того, цей житловий фонд потерпає від зношених внутрішньо будинкових мереж, приблизно на 70-80%. Звідси й проблема надмірного споживання теплоносія.

Так, 15% тепла втрачається через зношеність розподільчих мереж, 5% – через застаріле обладнання котелень, а надто – 20 — 30% теплового ресурсу «випаровується» в повітря через старі внутрішньобудинкові мережі та недостатнє утеплення зовнішніх стін.

Новобудови

Переважно усі такі квартири мають власні прилади обліку тепла, й можуть регулювати подачу самостійно. Тепловтрати у нових квартирах зведені практично до нуля: будинки утеплені, у квартирах встановлені сучасні віконні системи.

У новобудовах зазвичай спочатку проєктується горизонтальна система опалення, тобто кожна квартира обладнана індивідуальними теплолічильниками з термоголовками (своєрідний гідравлічний клапан), або навіть з терморегулювальними системами. Це дає змогу в ручному або автоматичному режимі підтримувати задану температуру в кімнаті. А деякі лічильники тепла обладнані функцією дистанційної передачі даних, - каже Олег Тітамир.

Відтак, якщо у новобудовах не було б приладів обліку тепла, то у столиці за квартиру у 47 метрів квадратних її мешканці б платили 1 300 – 1 600 грн на місяць. Фактично ж вони сьогодні економлять на платіжках за тепло – за умови постійного споживання — 25 — 30%, і їх платіж складає 900 — 1200 грн.

За даними Мінрегіонбуду, для обігріву 1 кв. м житла в багатоквартирному будинку в Україні витрачається у 2 — 2,5 раза більше газу, ніж у європейських країнах. А згідно зі статистикою Міністерства економічного розвитку й торгівлі, втрати енергії через низьку енергоефективність будинків становлять 100 мільйонів гривень на день, або майже 1,5 млрд доларів на рік.

Джерело: Finance.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень