«Підприємці змагаються, а страждають діти»: у школах радіаційних районів Рівненщини знову не буде харчування

На це скаржаться батьки школярів

Порушив проблему батько, мешканець села Обсіч Рокитнівського району, Володимир Мініч. Адже його син добирається на навчання у школу сусіднього села. І повертається додому після 16-17 години, отже, мав би пообідати у школі. Але з харчуванням не складається:

Щороку діти, які проживають у зоні забруднення від аварії на ЧАЕС, маючи передбачене Законом право на безкоштовне харчування, протягом навчального року дуже часто не харчуються, залишаються голодними. Беруть, звісно, щось з дому, але це ж не повноцінне гаряче харчування, яке так необхідне для дитячого організму. Так от. Цього року майже з 1 вересня харчування здійснюється, хоча весь другий семестр минулого навчального року його не було. 

 

Виникає запитання: як наші діти харчуватимуться з Нового року? Коли відбудеться тендерна процедура? Як взагалі змінити цю процедуру, щоб харчування здійснювалося безперервно? Коли конкретно розпочнеться харчування дітей у другому семестрі? Це, перш за все, здоров'я дітей, здоров'я нації. Часом мені здається, що за своїми тендерними ігрищами чиновники про це забувають. Знаєте, яка в них завжди залізна відмова і аргумент? ,,Вам заплатять компенсацію''. Чи можливо чимось компенсувати здоров'я дитини?... Важко таке слухати і чути.

Але головний спеціаліст обласного департаменту соцзахисту Лариса Ревко запевнила:

Харчування в Рокитнівському районі буде в січні. Там не буде, можливо, на всі дні січня забезпечено, залежно від того, як будуть діти ходити. Бо там є сума коштів на січень – пролонгація договору. Тобто те, що у 2018 році "нахарчували", ми маємо право не більш, як на 20%, пролонгувати на цей рік.

За словами Лариси Ревко, у всіх п’яти північних районах тендери на харчування оголосили ще в грудні. Тож до лютого може бути вже відібрано підприємців, які здійснюватимуть харчування. І якщо результати торгів не оскаржуватимуть, то перерви у харчуванні може й не бути.

Ми тут не винні. Харчувальники змагаються, а діти страждають. Але ми платимо їм компенсацію. Правда, вона йде із запізненням. Коли місяць пройшов  і в наступному за попередній платиться. Тобто батькам вертають кошти. Від 6 до 10 років це 360 грн, від 11 до 14 – 370, а з 15 до 18 – 380 грн на місяць пропорційно навчальним дням.

Лариса Ревко каже, що проблеми з харчуванням школярів у чорнобильських районах були два останні роки. Переважно київські підприємці оскаржували результати тендерів.

Вони обладнання для шкільних їдалень в деяких районах закупили, і як хтось з наших підприємців подає документи на тендер, то кияни пишуть весь час скарги. А ми туди ж не втрутимося. Бо це великі гроші і тендер через «Прозорро» проводиться.

Також Лариса Ревко сподівається, що цього року харчування розпочнеться раніше, ніж торік:

Начебто вже Антимонопольний комітет встановив більшу ціну за скаргу. Торік було 5 тисяч, а цього року набагато більше. То може вже не будуть оскаржувати тендери.

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень