Готуємо страви на Новий рік без електроенергії: 8 рецептів від Євгена Клопотенка (ФОТО)
Треба тільки бажання і трохи часу
Цього року багато людей прийняли рішення не готувати застілля і не святкувати Новий рік. Інші мають труднощі з приготуванням через відсутність світла. Проте – вихід є, каже шеф-кухар Євген Клопотенко. Він запропонував альтернативне меню, яке майже не потребує електроенергії.
Паштет з тунцем та оливками
Інгредієнти:
- одна банка консервованого тунця
- 150 г – оливок без кісточок
- 1 – лимон
- 5 гілочок – петрушки
- 200 г – будь-якого крем-сиру
- 1 – багет
- 1 ст. л. – соняшникової олії
- 2-3 – дрібки сухого орегано або суміш пряних трав
- сіль та перець на смак.
Оливки подрібніть ножем. Лимон помийте і зніміть смужками цедру. Відкрийте банку з тунцем та злийте весь сік. Змішайте тунець, оливки, зелень петрушки і 200 г крем-сиру в одній посудині. Після цього посоліть і поперчіть готовий паштет на смак. Багет потрібно нарізати на однакові шматочки й трохи підсушити його на сковорідці. Наостанок потрібно намастити паштет на підсушені шматочки багета і прикрасити їх невеликою кількістю лимонної цедри.
Хумус класичний
Інгредієнти:
- 1 б – консервованого відвареного нуту
- 2-3 зубчики – часнику
- 3 ст. л. – лимонного соку (або до смаку)
- 1/3 ч. л. – кмину
- 3 ст. л. – пасти Тахіні (кунжутна паста)
- 3-4 ст. л. – оливкової олії
- 1/2 ч. л. – солі.
Спершу необхідно злити воду з відвареного консервованого нуту в окрему ємність. Не виливайте її, бо пізніше ця вода знадобиться для того, щоб регулювати консистенцію хумусу. До нуту додайте готову пасту Тахіні, розчавлені зубчики часнику, сіль і сік лимона. Потім додайте до нуту кмин і оливкову олію. Далі вам знадобиться блендер і трохи електрики: перекладіть нут в чашу блендера і подрібніть все до однорідної гладкої консистенції. Скуштуйте, після чого доведіть до смаку сіллю і соком лимона, якщо це необхідно. Якщо консистенція здається надто густою, її можна розрідити заготовленою рідиною.
Салат з бринзою і в'яленими томатами
Інгредієнти:
- 200 г – бринзи
- 5-6 шт. – в'ялених томатів, які можна купити у супермаркеті
- 5-6 шт. – чорносливин
- 90-100 г – міксу салатів
- 2 ст. л. – гарбузового насіння
- Сік – половини лимона
- 2-3 ст. л. – оливкової олії
- сіль до смаку.
Покладіть у посудину мікс салатів. Наріжте тонкими смужками 5-6 чорносливин і стільки ж в'ялених томатів. Змішайте їх з салатом. Далі розламайте руками на невеликі крихти 200 г бринзи і додайте до салату. Акуратно перемішайте ложкою або руками, після чого додайте сік лимона та оливкову олію. Якщо бринза недостатньо солона, можна додати трохи солі. Перед подачею посипте салат 2 ст. л. гарбузового насіння.
Салат з креветками й соусом «Вінегрет»
Інгредієнти:
- 250 г – готових заморожених креветок
- 200 г – помідорів черрі
- 1-2 – огірка
- 10 гілочок – кінзи
- Інгредієнти для соусу:
- 1 – авокадо
- 50-70 мл – соняшникової або оливкової олії
- 2 ст. л. соку – лимона
- Сіль, перець – на смак.
Для приготування соусу візьміть одне авокадо, видаліть кісточку, покладіть у чашу блендера, додайте олію, лимонний сік, сіль та перець. Замість лимонного соку ви також можете взяти яблучний або білий винний оцет.
Для салату необхідно розморозити креветки, заливши їх гарячою водою. Потім очистіть. Томати розріжте навпіл. Листя кінзи подрібніть ножем. Огірок наріжте середніми кубиками. З'єднайте все і перемішайте з соусом.
Овочеві роли з соусом
Інгредієнти:
- 4 листи – рисового паперу
- 300 г – печериць
- 1 шт – морква
- 2 ст. л. – рослинної олії
- 1 ст. л. – насіння кунжуту
- 1 ч. л. – кукурудзяного крохмалю
- 60 мл – води
- 100 мл – соєвого соусу
- 1 ч. л. – мірину
- половинка перцю – чилі
- петрушка, сіль та перець на смак
Морквину натріть як для корейської моркви. Наріжте слайсами гриби. Розігрійте сковорідку, підрум'яньте печериці та моркву протягом 1-2 хвилин, щоб морква залишилася хрусткою. Перець чилі помийте і відріжте приблизно половину. Наріжте його дрібними кубиками. Змішайте в мисці моркву, печериці та перець чилі, потім додайте листочки петрушки на смак.
Налийте в сотейник соєвий соус та додайте мірин. Потім розведіть кукурудзяний крохмаль у води. Введіть суміш у соєвий соус і прогрійте до загустіння.
Далі найцікавіше. Візьміть рисові листи, змастіть кожен з них водою для еластичності. Викладіть начинку на одну сторону листа і акуратно загорніть в рол. Краще робити це на рівній поверхні столу, а не в руках.
Розріжте готовий рол навпіл під кутом 45 градусів. При подачі полийте овочеві роли соусом і посипте кунжутним насінням.
Кускус з мідіями
Інгредієнти:
- 100 г – кускусу
- 50 г – мідій
- лимонна цедра
- сік половини лимона
- 1 ст. л. – рослинної олії
- 10 г – вершкового масла
- Сіль, перець на смак.
Залийте окропом кускус, накрийте кришкою і залиште запарюватися на 5 хвилин. Розморозьте мідії. На пательні розігрійте вершкове масло і додайте мідії. Обсмажте їх протягом 5 хвилин та посоліть-поперчіть на смак. Додайте до мідій кускус, лимонний сік, цедру, оливкову олію і улюблені спеції. Потім вимкніть вогонь і залиште під кришкою на кілька хвилин.
Трюфелі з фініків
Інгредієнти:
- 500 г – в'ялених фініків
- 5 ст. л. – кероба
- 30 мл – кокосових вершків
- 100 г – фісташок
- 100 г – волоського горіха
Видаліть з фініків кісточик, а м’якіть разом із кероба подрібніть у блендері до однорідності і додайте 30 мл кокосових вершків. Ще раз добре подрібніть. Потім сформуйте кульки однакового розміру. Розділіть отриману кількість кульок на три частини. Кожна з них матиме різне оздоблення. Одні обваляйте у фісташковій крихті, інші – у крихті з волоських горіхів, решту – у какао. Поставте всі трюфелі в холодильник на кілька годин.
Чізкейк з грейпфрутом або апельсином
Інгредієнти:
- 500 г – кисломолочного сиру 9%
- 200 мл – натурального несолодкого йогурту
- 150 г – цукру
- 10 г – гранульованого желатину
- 50 мл – води
- 250 г – вівсяного печива
- 100 г – вершкового масла 82,5%.
Залийте желатин водою (приблизно 50 г) і відставте на 10 хвилин. Далі подрібніть вівсяне печиво в крихту. Розтопіть вершкове масло та змішайте з крихтою печива. Добре перемішайте суміш до однорідного стану. Викладіть пластичну масу в розбірну форму діаметром 20 см. Добре утрамбуйте склянкою та поставте в холодильник для застигання щонайменше на 30 хвилин. Тим часом перетріть через сито кисломолочний сир 9%, додайте йогурт та цукор.
Добре перемішайте сир з цукром до однорідності блендером або ложкою, після чого перекладіть в сирну масу розігрітий желатин і перемішайте.
Викладіть отриману масу на основу з вівсяного печива, прикрасьте на ваш смак і знову поставте форму в холодильник для застигання щонайменше на 2 години.
Фото надані PR-директором Євгена Клопотенка
Джерело: life.pravda
Радіо Трек: НОВИНИ