Готовність №1: В Україні буде жорстка перевірка пенсіонерів та отримувачів соцвиплат

Про це говорять уже декілька років, але зараз ситуація змушує уряд більш жорстко контролювати кошти

Міністерство фінансів знову анонсувало перевірку всіх отримувачів соцвиплат. Верифікацією чиновники займаються вже не перший рік, та попри це, кількість порушників лише зростає.

У ситуації, коли вибір стоїть між тим, щоб «почистити» списки чи урізати розмір пенсій, це питання набуло особливої актуальності.

Про те, хто і чому може залишитися без пенсій та субсидій, розповідає OBOZREVATEL.

Мінсоцполітики і постійна верифікація

В Україні про верифікацію (перевірку) одержувачів соцвиплат говорять ще з часів уряду Володимира Гройсмана. А в 2019-му «СН» ухвалили закон «Про верифікацію» і заговорили про створення єдиної бази всіх отримувачів соцдопомоги.

ПФУ регулярно звітував про перевірку пенсіонерів, а Мінсоцполітики «чистив» списки субсидіантів тощо. Але й зараз, як кажуть співрозмовники OBOZREVATEL в уряді, масштаби крадійства вражають.

Почали розбиратися в єдиному реєстрі, виявилося, що проблем дуже багато, – розповідають в уряді.

Для вирішення завдань до Мінсоцу та Мінфіну також підключили і Мінцифру. Обсяги допомоги, яка виплачується за призначенням, можуть сягати понад 10%. І йдеться при цьому про мільярди гривень.

І зараз, коли у бюджеті катастрофічно бракує коштів і доводиться сподіватися лише на міжнародну допомогу, верифікацію таки доведеться провести.

Порушення масові, і це не міністр собі в кишеню щось кладе, – розповів урядовець, який був присутній під час однієї з нарад із питань роботи онлайн-реєстру отримувачів соцвиплат.

 

Висновок такий: реєстр до ладу не працює, справжній обмін інформацією так і не відбувся. Українці, як і раніше, намагаються оформляти собі допомогу одразу у декількох регіонах.

Окрім того, є і «пенсіонери», які отримали виплати з липовими довідками, а у відділеннях Пенсійного фонду заплющили на це очі. У відомстві кажуть, що купівля інвалідності і довідок про стаж – вже давно відомий бізнес.

Вчена Лідія Ткаченко у коментарі OBOZREVATEL пояснила: зараз розраховувати на верифікацію не доводиться. На час воєнного стану всі виплати автоматично продовжили, для цього не потрібно звертатися з документами до органів соцзахисту.

Вся верифікація може спрацювати за тими виплатами, де є перевірка доходів. За субсидіями, за виплатами малозабезпеченим. За пенсіями і перевіряти нічого, якщо пенсія призначена, значить, людина вже має на неї право.

 

Єдине порушення – якщо людина померла, але продовжує отримувати гроші, але це практично неможливо, за пенсіями вони нічого не можуть виловити, тим більше були постанови, що всі виплати автоматично перепризначаються на час воєнного стану.

 

Весь досвід верифікації, а її почали проводити ще у 2015-16 роках, теж свідчить про те, що розкриють суттєві порушення. Але нічого не знайшли. У нас самі правила так прописано, що верифікацію вкрай рідко хтось не проходить, – каже Ткаченко.

Як перевірятимуть?

Механізм для верифікації вже існує, його варто лише правильно використовувати. Згідно з законом, українці мають проходити три етапи перевірки:

  1. під час звернення по допомогу;
  2. під час отримання допомоги;
  3. після отримання допомоги.

Але поки в уряді не створили ефективного механізму обміну інформації, знайти порушників буде практично неможливо.

Яку інформацію можуть отримати:

  • про зареєстровані автомобілі, мотоцикли та інші ТЗ;
  • реквізити документів, виданих особі, а також документів, на підставі яких видано такі документи (тип, назву документа, серія, номер, дата видачі та уповноважений суб'єкт, який видав документ, термін дії документа), викрадених (втрачених) документів, місця проживання;
  • про осіб, які порушили прикордонний режим, режим у пунктах пропуску через державний кордон України або режимні правила у контрольних пунктах в'їзду-виїзду;
  • митне оформлення завезених на митну територію України ТЗ, їхніх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;
  • виписки з бюджетних рахунків для зарахування надходжень щодо сплати особою штрафу за вчинення кримінального чи адмінпорушення;
  • про джерела доходів, отримані фізичними особами від податкових агентів, або ознаки наявності доходу, отриманого фізичною особою від провадження підприємницької або провадження незалежної професійної діяльності.

Українці пробували обдурити навіть польських чиновників

Якою б не була система перевірки, доки українці шукають способи знайти недоліки в системі, підкуповують місцевих чиновників і отримують із бюджету більше, ніж мають, ситуація кардинально не зміниться.

До речі, українські біженці у Польщі також вирішили «обійти систему»: громадяни, які приїжджають до сусідньої держави, оформляють на себе допомоги та повертаються додому. Це помітили польські чиновники і вже виступили із заявами: отримані гроші доведеться повернути, та ще й відсотками.

– Попереджаю, що у нас є можливість перевірити, чи покинула та чи інша людина нашу країну. Коли іноземець, який отримує від нас гроші, не повідомить про від'їзд із Польщі, йому доведеться повернути понад міру одержані кошти, з відсотками, – заявила представниця регіонального закладу соціального страхування у Нижній Сілезії Івона Ковальська-Матіс.

В умовах різкого зростання дефіциту бюджету українським чиновникам доведеться працювати не менш ефективно, ніж польським. І від того, наскільки ретельно перевірятимуть усіх субсидіантів і пенсіонерів, залежить і те, чи зможе кожен, хто має на це право, отримати свою виплату.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень