«Горить червоним і не гріє», - українці скаржаться на неякісний газ

Що робити у таких випадках та як самому перевірити якість блакитного газу

В Україні побільшало скарг від споживачів які нарікають на погану якість газу. Як діяти у таких випадках пояснює інформаційно-консультаційний центр ГазПравда.

Як пересвідчитися у якості газу?

У такому разі потрібно з заявою звернутися до облгазу, який обслуговує ваше помешкання.

 Протягом 2-5 днів на ваше звернення повинні відреагувати та направити свого представника за місцем виклику в узгоджений зі споживачем час.

Для перевірки якості газу облгаз має право залучати як свої, так і незалежні, уповноважені законодавством хімлабораторії.

Основний показник якості природного газу – це теплота згоряння (калорійність) палива. Відповідно до державних стандартів, вона повинна становити не менше 7600 ккал/м куб. Але українцям постачається навіть якісніше паливо. У середньому його калорійність становить 8200 ккал/м куб, - про це ми писали докладніше тут.

Якщо з висновками облгазу ви не згодні, то аналіз фізико-хімічних показників природного газу за власний кошт можна провести у альтернативній хімлабораторії.

Якщо перевірка підтвердить невідповідність газу стандартам, облгаз зобов’язаний перерахувати обсяги спожитого газу і виплатити споживачу компенсацію. Якщо ж перевірка засвідчить, що газ відповідає стандартам, витрачені на лабораторні аналізи кошти не компенсують. Крім того, споживач сам повинен буде компенсувати облгазу витрати, понесені ним на перевірку якості та тиску газу.

Якщо це питання шляхом переговорів не вирішується, то дані про розбіжності передають на розгляд спеціалізованого органу або вирішуються у судовому порядку.

Чи справді облгази розбавляють газ?

Щоб розбавити газ, до нього потрібно додати будь-який інертний газ: наприклад, гелій. Розбавляти паливо звичайним повітрям не можна, адже це призведе до вибуху.

Оскільки вартість інертних газів доволі висока, то розбавляти ними блакитне паливо просто невигідно.

Якась частина домішок потрапляє у газ на етапі видобування або викачування газу зі сховищ. Але їх кількість (як і інші показники) суворо регламентується державними нормами та перевіряється на усіх етапах постачання газу до споживача.

Чому газ горить червоним чи жовтим?

Якщо конфорка горить жовтим або червоним кольором, на це є кілька причин:

  • забруднена газова плита. У такому випадку треба почистити сопло пальника та звернутися до газової служби за телефоном 104;
  • у приміщенні недостатньо кисню. Регулярно провітрюйте приміщення, де встановлений котел чи плита;
  • недостатній тиск у системі. Це уже відповідальність саме облгазів. Тож, якщо плита почищена, приміщення провітрене, а полум’я все одно не блакитного кольору, у вас є підстава викликати представника облгазу для перевірки тиску.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень