Головний санітарний лікар України Ляшко написав про візит на Рівненщину

Враження лишилися позитивні

Ліворуч - Ляшко, праворуч - головний лікар Рівненскої ЦМЛ Євген Кучерук.

Головний епідеміолог України Віктор Ляшко сьогодні був у Рівному та Сарнах, а також у Житомирі.

Він перевіряв готовність медзакладів міст до боротьби з коронавірусом. Спершу про це повідомили у Рівненській ЦМЛ. Потім Ляшко сам написав докладно про візити на своїй сторінці у Facebook. Зауважимо, що у Рівному чиновник оглядав обласне інфекційне відділення та схвально відгукнувся про підготовку. Ось що він пише у себе на сторінці: 

Відвідав сьогодні госпітальні бази у Житомирі, Рівному та Сарнах, які визначені для прийому пацієнтів із коронавірусною інфекцією. Лікарні були обрані рандомно, ніхто на місцях не знав про мій візит.

 

Спеціально вибрав вихідний день щоб поспілкуватися безпосередньо із лікарями, медсестрами, молодшим медичним персоналом. Саме вони будуть першими допомагати пацієнтам у випадку фіксації та поширенню COVID-19. Важливо було зрозуміти готовність лікарень, а найголовніше – готовність самих медиків. Це стосується як професійних навичок, так і морального духу.

У всіх лікарнях є інфекційні бокси, що виділені спеціально на випадок реєстрації або підозри COVID-19.

Наразі вони пустують та готові в будь-яку хвилину приймати пацієнтів. Наприклад, у Рівному в них вже побувало 4 особи з підозрою, що не підтвердились. Алгоритм дій відпрацьований, погоджуються – все сплановано правильно та логічно.

 

Що будуть робити у разі необхідності проводити реанімаційні заходи знають у всіх 3 лікарнях.

 

У Житомирській лікарні є відділення інтенсивної терапії, також є план на випадок, як та де надавати допомогу більшій кількості людей, які відділення переобладнувати.

 

У Рівному до кінця наступного тижня буде повністю підготовлене відділення інтенсивної терапії в інфекційному відділені. Але якщо буде потреба надати допомогу вже зараз – пацієнтів для інтенсивної терапії готові приймати інші відділення.

 

Мене часто запитують: «А чи не розбіжаться медичні працівники у випадку потреби лікувати людину із коронавірусною інфекцією?»

 

Можу з впевненістю сказати – ні! Ці медики будуть надавати всю необхідну допомогу. В лікарів, медсестер, санітарок бойовий дух. Не бояться. Готові працювати. Якщо буде необхідно – готові працювати і цілодобово.

 

Але! Просять про 2 речі: гідну оплату праці та гарантії, що після реформи їх не скоротять. І на це ми в МОЗ маємо відповідь - зараз наша команда опрацьовує механізм, як фінансувати інфекційні стаціонари для забезпечення готовності до реагування.

 

Оскільки, лише механізм гроші ходять за пацієнтом, в цьому випадку не буде достатнім. А в готовності до реагування повинна бути закладена й належна заробітна плата для медиків.

 

Запитував у медичного персоналу чи були у них навчання, що робити у випадку фіксації COVID-19. У всіх містах їх було як мінімум 2 або 3.

 

Також, розповідають, що всі ці механізми відпрацювали ще при пандемічному грипі, коли досить велика кількості хворих потребувала інтенсивної терапії. Більш старші колеги розповідають як вони боролись з черевним тифом, пандемічним грипом, SARSом. Всі запевняють, що до зустрічі з коронавірусом готові. І я їм вірю.

 

З впевненістю можу сказати – медична система України готова приймати та лікувати пацієнтів із коронавірусною інфекцією.

 

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень