У туалетах та примірочних магазинів Рівного - відеокамери. Чи законно це?

Відвідувачі остерігаються, що відео з камер спостереження може потрапити в Інтернет

Як писав сайт Радіо Трек, рівняни скаржилися, що у магазині Рівного підглядають за покупцями у примірочних, та у торговому центрі підглядають за відвідувачами туалетів. До того ж, із торгового центру підтвердили, що у туалетах встановлені саме відеокамери. Однак запевняли, що вони спрямовані на дзеркала та рукосушки. 

Чи законне встановлення відеокамер у таких місцях, ми запитали у керівника правових програм Рівненської обласної організації "Комітет виборців України", адвоката Миколи Глотова.

Ось що він розповів:

Відповісти на це запитання однозначно неможливо.

 

Бо, з однієї сторони, власник певного майна як хоче, так і може здійснювати за ним зовнішній контроль, в тому числі і за допомогою відеоспостереження.

 

З іншої сторони, здійснення такого зовнішнього відеоконтролю може впливати на права та інтереси тих людей, які відвідують туалети, роздягальні, примірочні тощо.

Микола Глотов

Втім, за словами Миколи Глотова, для цього є стаття 307 Цивільного кодексу України. Так, згідно з частиною 1 цієї статті,

фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку ЛИШЕ ЗА ЇЇ ЗГОДОЮ.

 

Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться ВІДКРИТО НА ВУЛИЦІ, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах ПУБЛІЧНОГО ХАРАКТЕРУ.

 

Проте, туалет або примірочна - це явно не "заходи публічного характеру". Неоднозначне й питання: чи вважати дії людини, яка бачила при вході в туалет або примірочну попередження про відеозйомку, її згодою на зйомку. Адже людина могла, побачивши таке, не заходити. В той же час на конкретній кабінці в туалеті не пишеться, що в ній проводиться відеоспостереження. А тому й твердити, що була згода на зйомку, не можна. 

Проте найбільш проблемним моментом, на думку Миколи Глотова, є з'ясування конкретним споживачем питання: проводиться зйомка у приміщенні, де людина переодягається або справляє своє природні потреби, чи ні.

Звичайно, споживач може попросити менеджера провести його до кімнати, з якої ведеться спостереження і продемонструвати, що саме знімали чи знімають камери в туалеті або примірочній. Але працівник може і відмовитися це робити. А змусити його надати відзняте відео можна лише шляхом звернення до суду.

Тобто, які саме подробиці з відвідування туалету або примірочної потрапляють у кадр під час відеоспостереження - знає лише власник магазину/торгового центру, оскільки кут розміщення, висота і місця, за якими ведеться спостереження через відповідні камери, визначається під час їх встановлення. Однак, підкреслює адвокат:

якщо людині вдасться у суді довести, що знімали її без її згоди у примірочній або туалеті, то тоді з власника магазину/торговоро центру можна вимагати виплати морального відшкодування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень